Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ersättningar kvar på pandeminivå

Försäkringskassan räknar med att betala ut ungefär lika mycket pengar i ersättning i år som under pandemiåret. De pandemirelaterade ersättningarna väger fortsatt tungt.
Ekonomi • Publicerad 25 oktober 2021
Försäkringskassan beräknar att man kommer betala ut lika mycket ersättning i år som under pandemiåret 2020. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Av den prognos som myndigheten lämnar över till regeringen under måndagen framgår att den kommer att betala ut 236 miljarder kronor totalt inom ramen för socialförsäkringen i år.

Sjukpenningen beräknas kosta staten mer i år än förra året – inte som en direkt konsekvens av pandemin, men för att många har kunnat använda det undantag som infördes vid bedömning av arbetsförmåga när vanlig sjukvård har skjutits fram.

Annons

Fler vårdnadshavare har vabbat för sina barn i år än under motsvarande period förra året, vilket innebär att de utgifterna är högre. Detta misstänker man har med förändrade förskolerutiner och RS-viruset att göra.

Därtill har gravida räknats som en riskgrupp för covid-19, vilket har inneburit att många fler har sökt och fått mer graviditetspenning. Det ser ut att betalas ut mer än dubbelt så mycket av denna i år jämfört med förra året.

På längre sikt beräknas socialförsäkringskostnaderna gå ned något nästa år, för att sedan klättra till nuvarande nivåer igen de kommande två-tre åren till följd av att regeringens föreslagna, mer generösa regler för ersättningar trätt i kraft.

Prognoserna stämmer i stort överens med myndighetens prognoser i april och juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons