Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ericssonanalytiker: Godkänt men inte mer

Men rapporten sänkte aktien rejält.
Ekonomi • Publicerad 16 juli 2021
Ericsson vd Börje Ekholm under en intervju i samband med släppet av företagets delårsrapport.
Ericsson vd Börje Ekholm under en intervju i samband med släppet av företagets delårsrapport.Foto: Erik Simander/TT

Att aktien sjönk så kraftigt överraskade Lars Söderfjell.

– Några procent ner hade kanske varit rimligt, men det här var mer än vad man skulle tro. Uppenbarligen fokuserar många aktieköpare mer på motgången i Kina och på att affärsområdet Digital services går dåligt, än på det goda resultatet, säger han.

Annons

Till slut stängde aktien 9,4 procent ned.

Ericsson gjorde en rörelsevinst på 5,8 miljarder kronor i andra kvartalet. Det var upp från 4,5 miljarder samma period föregående kvartal, trots att försäljningen minskade.

Det var bra gjort utifrån förutsättningarna, tycker Lars Söderfjell som anser att Ericsson som bolag fungerar bra – men att det finns ett moln på himlen.

– Affärsområdet Digital services inom Ericsson är ett sorgebarn sedan länge. Det här kvartalet går det back med 1,6 miljarder kronor. Det är klart att så kan man inte ha det på sikt.

Fast i gamla kontrakt

Ericsson sitter fast i en rad gamla kontrakt som det tar lång tid att ta sig ur, påpekar han.

– Och som aktieköpare värderar man inte Ericsson utifrån det, utan utifrån det andra stora affärsområdet Networks, som går lysande med en rörelsemarginal på hela 22 procent.

Kina är ett annat problem. Den kinesiska staten styr i praktiken upphandlingar av kontrakt från telekombolagen i landet och lär straffa Ericsson för att svenska myndigheter har stängt ute det kinesiska bolaget Huawei från den svenska marknaden. Frågan är bara hur mycket.

– Man kan nog räkna med att försäljningen i Kina kommer att minska med 60–70 procent. Men Ericsson skulle faktiskt klara sig utan Kina också.

"Riktig feting"

Den stora ljuspunkten är Ericssons nya kontrakt med det amerikanska bolaget Verizon om att leverera utrustning till 5G-telefoni.

– En riktig feting, som en kollega sa. Det stämmer rätt bra. Kontraktet är det största som Ericsson någonsin har tagit.

Annons

Avtalet är värt 8,3 miljarder dollar, motsvarande 72 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

– Totalt sett: Ericsson är ett bolag som fungerar bra och som kan stå emot motgångar som den i Kina. Det är enorm skillnad jämfört med kriserna för fem, tio år sedan. Vd Börje Ekholm och hans team har gjort ett mycket bättre jobb än någon hade väntat sig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons