Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ericsson stäms i Moskva

Ryska Tele2, en del av den ryska Rostelecom-koncernen, har lämnat in en stämningsansökan mot telekomtillverkaren Ericsson, rapporterar Bloomberg med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Uteblivna leveranser ligger bakom stämningen, enligt en talesman för det ryska bolaget.
Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
Ericsson, med vd Börje Ekholm, fick i höstas tuffa frågor om leveranser till Ryssland trots att man uppgett att man skulle avbryta verksamheten i landet på grund av Ukrainakriget. Nu stäms Ericsson i Moskva för uteblivna leveranser. Arkivbild
Ericsson, med vd Börje Ekholm, fick i höstas tuffa frågor om leveranser till Ryssland trots att man uppgett att man skulle avbryta verksamheten i landet på grund av Ukrainakriget. Nu stäms Ericsson i Moskva för uteblivna leveranser. ArkivbildFoto: Jessica Gow

Ericsson-aktien stiger med 0,8 procent, trots uppgifterna.

Även Reuters ska ha rapporterat om stämningen, enligt Dagens Industri.

Annons

"Större delen av utrustningen som inte har levererats avser order som lades långt innan sanktionerna infördes", skriver ryska Tele2 i ett uttalande till Reuters som den svenska tidningen citerar.

Svenska Tele2 sålde sin ryska verksamhet för nästan tio år sedan.

Uppgifterna om stämningsansökan kommer sedan Sveriges Radio Ekot i september rapporterat att Ericsson fram till mitten av augusti fortsatt leverera utrustning till ryska kunder – trots sanktionerna till följd av Ukrainakriget och att Ericsson i april kommunicerat att man av avbryter all verksamhet i Ryssland.

De omstridda leveranserna till Ryssland ska ha handlat om affärer i linje med sju exporttillstånd som beviljats av Inspektionen för strategiska produkter (ISP), enligt vilket det inte rörde sig om produkter för militär användning, enligt ISP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons