Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erdogan och Putin lovar gratis spannmål

Ryssland och Turkiet har nått en överenskommelse om att leverera gratis spannmål till länder som Djibouti, Somalia och Sudan, hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Ukraina/Ryssland/Turkiet • Publicerad 4 november 2022
FN-personal inspekterar ett spannmålsfartyg från Ukraina i Istanbul, Turkiet, den 1 oktober. Arkivbild.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Erdogan säger i ett tv-sänt tal att Rysslands president Vladimir Putin själv föreslagit honom detta under ett telefonsamtal de haft.

– Vi kom överens om att diskutera detta ingående på G20-mötet i Indonesien, lade Erdogan till och fortsatte:

Annons

– Vi kommer att se till att spannmålsfartyg når alla behövande länder, speciellt Somalia, Djibouti och Sudan, vilka kämpar med en allvarlig matkris och hungersnöd.

Ryssland återgick i veckan till ett spannmålsavtal med Ukraina efter att några dagar tidigare ha lämnat det. Avtalet tillåter spannmålsfartyg att lämna ukrainska hamnar utan att bli angripna. Det slöts med hjälp av FN och Turkiet i juli och löper ut den 19 november.

Putin har upprepade gånger kritiserat avtalet.

G7-länderna, som håller möte i två dagar i tyska Münster, uppmanar Ryssland att gå med på en förlängning av avtalet.

– Alla var överens om behovet av att förlänga Svarta-havsavtalet om spannmål, säger en hög representant för USA:s utrikesdepartement.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanar också Putin att förlänga avtalet.

– Jag uppmanar den ryske presidenten att inte vägra förlänga spannmålsavtalet som går ut några dagar. Hunger får inte användas som ett vapen, sade Scholz under sitt besök i Kina under fredagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons