Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erdogan ger skarp varning till Grekland

Turkiets president kräver att Grekland rustar ned på omstridda öar i Egeiska havet. Och han "skämtar inte".
Turkiet/Grekland • Publicerad 9 juni 2022
Turkiet varnar Grekland och kräver nedrustning på egeiska öar. Arkivbild.
Turkiet varnar Grekland och kräver nedrustning på egeiska öar. Arkivbild.Foto: Turkiets presidentkansli via AP/TT

– Jag menar allvar. Den här nationen är fast besluten, säger Recep Tayyip Erdogan i ett framträdande vid militärövningar i Izmir, på den turkiska kusten.

Med varningen vill Erdogan att Grekland "håller sig borta från drömmar och handlingar som landet kommer att ångra, och besinna sig".

Annons

– Turkiet kommer inte ge upp sina rättigheter i Egeiska havet, liksom vi inte kommer hålla igen från att använda de rättigheter som gavs i internationella överenskommelser, säger Erdogan vidare.

Turkiet anklagar Grekland för att bygga upp en militär närvaro på öarna i havet som ligger mellan länderna trots att Grekland fick ta kontroll över dem under villkor att de skulle vara demilitariserade områden.

Grekland anklagar Turkiet för att medvetet feltolka avtalen och hävdar sin rätt att försvara sig inför alla hot om militära angrepp.

Turkiet och Grekland har mängder av historiska trätor i bagaget. På senare tid har de två Natoländerna bråkat om de egeiska öarnas status, samt om naturtillgångar i Medelhavet.

Vid sidan av detta framträdande säger Turkiets president i en tv-sändning att han hoppas att landets "riktiga allierade" kommer att respektera Turkiets planerade anfall mot kurdiska styrkor i norra Syrien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons