Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Eon tar stor Nord Stream-nedskrivning

Eons aktie pressas nedåt med 1,8 procent på Frankfurtbörsen efter en delårsapport, där den tyska energikoncernen tar en stor nedskrivning av värdet på Nord Stream-tillgångar.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2022
Eons vinst pressas efter delårsrapport, där koncernen tar en stor nedskrivning av Nord Stream-tillgångarnas värde. Arkivbild
Eons vinst pressas efter delårsrapport, där koncernen tar en stor nedskrivning av Nord Stream-tillgångarnas värde. ArkivbildFoto: Volker Hartmann AP/TT

Eons rörelseresultat, justerat, sjönk till 6,1 miljarder euro under årets första nio månader – 170 miljoner lägre än under motsvarande period 2021.

Eon bekräftar samtidigt sin helårsprognos, enligt vilken koncernen räknar med en rörelsevinst på 7,6-7,8 miljarder euro under 2022.

Gynnas av förlängd kärnkraftsdrift

Annons

Eon uppger i delårsrapporten att man är i färd med att ställa om sina system för att hantera det pristak på el och gas som Tyskland är på väg att införa för att stödja tyska hushåll och företag.

Man räknar även med att gynnas av den tyska regeringens beslut att förlänga driften av kärnkraftsanläggningar i Tyskland, vilket ska ge resurser för satsningar på energiomställning enligt planeringen.

Eon tar i delårsrapporten även en rejäl nedskrivning av värdet på sin 15,5-procentiga andel i det gasledningsblaget Nord Stream, vars ledningar utsattes för sabotage i slutet av september. Värderingen sänks till 100 miljoner euro, från tidigare 500 miljoner euro. I mars var tillgångarna värderade till 1,2 miljarder euro.

En miljon kunder i Sverige

Eons aktie har inför rapporten redan tappat omkring 30 procent, bland annat då marknaden tagit intryck av de stora förluster som har gjorts när Eon tvingats köpa rekorddyr gas på spotmarknaden sedan leveranser från ryska leverantörer strypts i skuggan av Ukrainakriget.

Koncernen är en av Tysklands största energikoncerner, med totalt 70 000 anställda, varav 2 100 medarbetare i Sverige. Enligt Eon Sveriges hemsida har Eon omkring en miljon privat- och företagskunder i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons