Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Energiministern: Sverige har billigare el

Svensk industri har fortfarande en konkurrensfördel jämfört med andra länder genom god tillgång på billigare el. Det säger den nye energiministern Khashayar Farmanbar (S) i en TT-intervju.
Men det behövs stora tillskott och framtiden ligger i mer vindkraft, speciellt till havs. Moderatstyrda kommuner måste dock sluta säga nej, enligt ministern.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2021
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister.
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister.Foto: Pontus Lundahl/TT
Energiminister Khashayar Farmanbar framhåller Sverige som en konkurrenskraftig elmarknad.
Energiminister Khashayar Farmanbar framhåller Sverige som en konkurrenskraftig elmarknad.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Sverige rasar en eldebatt som är hetare än på länge. Allmänt högre priser, speciellt i söder, har fått många i näringslivet och i den politiska högeroppositionen att ropa på bland annat mer kärnkraft.

Men det är inte Khashayar Farmanbars svar på problemet med befarad elbrist. Han lyfter i stället det faktum att det i dag finns ansökningar om att bygga havsbaserad vindkraft med en årskapacitet på över 300 TWh, mest i södra Sverige, ungefär dubbelt så mycket som Sverige i dag använder på ett år.

Annons

– Där finns det en enorm potential att kunna leverera billig lönsam fin-el, som jag brukar kalla det, det vill säga förnybar el till konsumenter i södra Sverige, säger Farmanbar.

Så ska vinden "lagras"

Och det ligger inte jättelångt bort, inte jämfört med andra alternativ i alla fall. Men det behövs parallellt mer planerbar elproduktion som vattenkraft eller kärnkraft. När vinden varierar behövs också annat. Vätgas är en del av lösningen, den går att lagra, till exempel när det blåser väldigt mycket, och kan då ihop med mycket mer vindkraft bli närmast planerbar, enligt Farmanbar.

Den argumentationen imponerar sällan på kärnkraftsförespråkarna. Men Khashayar Farmanbar står på sig. Det handlar om lönsammast och snabbast ny elproduktion till marknaden, enligt honom. Han har inget principiellt emot kärnkraft, det är också fritt fram att bygga, det finns inga juridiska hinder.

– Men i dag har jag inte sett en enda som räckt upp handen och sagt att jag är beredd att plocka fram plånboken och börja bygga kärnkraft. Däremot står det folk i kö för att bygga vindkraftverk. Det är ett sätt att se hur lönsamt marknaden ser på vindkraft.

Säger ofta nej

TT: Men är marknaden helt fri? Kärnkraftsförespråkarna tycker ju inte det. De pekar på orättvisa spelregler, dessutom kan politikerna i morgon förbjuda kärnkraft.

– Den politiska osäkerheten är oerhört mycket större för vindkraft. Det finns mängder av till exempel moderatstyrda kommuner över hela Sverige som säger blankt nej till vindkraft.

– Den andra biten, den S-ledda regeringen tog 2018 bort alla skatteskillnader mellan de här energislagen. De reaktorer som lagts ner sedan dess har lagts ner på ren marknadsmässig grund, de var inte lönsamma att behålla. De som anser att marknaden är riggad eller dopad, de har nog en lite förlegad syn på det här.

TT: Är det fler moderatstyrda kommuner som säger nej?

– Det är min bild, men det vågar jag inte skriva under på. Det finns S-styrda kommuner också, jag har sagt nej till vindkraft i Nacka (moderatstyrd). Men i tätbebyggda kommuner är det inte vindkraft som kommer att vara lösningen.

Dyr kärnkraft

Energiministern dömer inte ut kärnkraften – den kommer att länge till vara en viktig del av den svenska energimixen. Men på sikt när reaktorerna börjar närma sig slutet på sin livslängd, kommer det att bli dyrt att underhålla dem, enligt Khashayar Farmanbar.

Annons

– Det kommer att driva upp elpriset för konsumenterna ytterligare.

Om det finns mer eller mindre kärnkraft i Sverige om säg 20 år, vågar inte Farmanbar svara på, det finns forskningsförhoppningar om en ny generation kärnkraft, billigare att bygga. Och ministern stänger absolut inga sådana dörrar, det är fritt fram för den som vill satsa.

TT: Vad kan regeringen främst göra för att stimulera mer elproduktion, oavsett kraftslag?

– Det de flesta pekar på är tillståndsprövningar, och där gör regeringen ganska mycket för att underlätta för tillståndsprövningar. Den andra är det nord-sydliga elkraftsnätet. Vi behöver bli bättre på att transportera elen söderut, och där har Svenska Kraftnät fått tre gånger mer för att uppgradera elnätet.

Och trots den under senare tid kraftigt mycket dyrare elen – svensk industri har fortsatt en konkurrensfördel med billigare el gentemot övriga Europa, och dessutom elektricitet av mer hållbar karaktär, enligt Khashayar Farmanbar.

– Sverige är fortfarande en av de ledande i världen, säger han.

TT: Är Sverige fortfarande konkurrenskraftigt på el?

– Ja, vi är absolut konkurrenskraftiga, och det är en konkurrensfördel, och det säger jag samtidigt som jag har väldigt stor förståelse för dem som just nu drabbas.

Energiministern om...

TT: Har du bundet eller rörligt elavtal för egen del?

Det här ska absolut inte tolkas som en rekommendation om det ena eller det andra, men jag har inte bundet. Just nu betalar jag rätt mycket, men utslaget över året så är det netto positivt för egen del.

TT: Andra länder, exempelvis Norge, har lovat en slags återbäring till hushåll och företag i spåren av de höga elpriserna, som bidrar till extra momsmiljarder till statskassan. Liberalerna har föreslagit lägre energiskatt. Hur ser du på det?

I dagsläget har vi inga planer som riktar sig mot konsumenter.

Han menar att regeringen i budgeten lagt pengar på stöd till dem som har det sämst ställt.

För att kunna klara av bland annat oförutsedda händelser, till exempel det här (höjda elpriser).

Energiministern om...

Khashayar Farmanbar, född 1976 i Iran, uppväxt i Boden, i dag bosatt i Nacka. Han är gift och har två barn.

Sedan två veckor tillbaka energi- och digitaliseringsminister.

Valda delar av tidigare befattningar/jobb/utbildning:

Kommunalråd i opposition, Nacka kommun, 2013–2021

Andra vice ordförande, Nacka Energi, 2011-2021

Vd för Agency9 AB, 2002–2013

Distriktsordförande, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund i Norrbotten, 1995–2000

Examen i industriell marknadsföring, Luleå tekniska universitet, 2000–2003 (examen 2015)

Högskoleingenjör i datateknik, Luleå tekniska universitet, 1995–2000 (examen 2015).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons