Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Energiministern sågar kärnkraftsutspel

Högeroppositionen vill att en ny regering ser till att kärnkraften utvecklas.
Energiministern Khashayar Farmanbar (S) sågar utspelet.
Politik • Publicerad 7 februari 2022
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) sågar högeroppositionens kärnkraftsutspel. Arkivbild.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) sågar högeroppositionens kärnkraftsutspel. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det går inte att lura Sveriges medborgare och elkonsumenter att kärnkraften är den magiska lösningen på allt, säger Farmanbar.

– De måste tala om vem som ska betala de astronomiska summorna och när den hypotetiska nya kärnkraften ska kunna byggas.

Annons

I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet skriver partiledarna för M, KD, SD och L att nästa regering bör utveckla kärnkraften för att klara klimatomställningen och en ökad efterfrågan på el.

Regelverk och snabbspår

I nästa budget vill de fyra partierna tillsätta resurser till Strålsäkerhets­myndigheten för att ta fram ett regelverk för ny kärnkraft och ett snabb­spår för att acceptera typ­godkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.

De fyra partierna vill också avskaffa förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än vid de befintliga och tillåta byggandet av fler än tio reaktorer i kommersiell drift.

– De pratar gärna om kärnkraft, men inte ett enda ord om finansieringen. Vem ska betala detta? Pengarna på bordet, annars är det bara tomt snack, säger Farmanbar.

Framdragna kablar

Han pekar på att det varit tillåtet i över tio år att bygga ny kärnkraft på befintliga platser där det redan finns framdragna transmissionskablar.

– Men ingen har velat visa pengarna, säger energiministern.

– Det är inte regeringen som sagt nej, det är inte jag som stoppat det här. Det är fullt möjligt att investera i ny kärnkraft. Men nån måste vara beredd att göra det.

Farmanbar uppger att med de summor som krävs för att investera i ny kärnkraft skulle man kunna få tre gånger mer vindkraft.

– Det vore tjänstefel gentemot skattebetalarna att ta den dyrare lösningen som tar mycket längre tid att få på plats, säger energiministern.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons