Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Låt pensionsförslagen prövas mot varandra"

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser det som "oerhört märkligt" att oppositionen sagt nej till att låta riksdagen ta upp regeringens pensionskompromiss.
Politik • Publicerad 14 juni 2022
Talman Andreas Norlén får svårt att tillåta regeringssidan att väcka ett förslag i kammaren på onsdag. Arkivbild.
Talman Andreas Norlén får svårt att tillåta regeringssidan att väcka ett förslag i kammaren på onsdag. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

På frågor om vad regeringen gör om det inte är möjligt, och om regeringen förbereder en extra ändringsbudget för att ändå på något sätt få igenom sitt förslag, svarar hon:

– Det får vi återkomma till då.

Annons

Men enligt vad TT erfar, och som Expressen tidigare rapporterat, så ser regeringen en extra ändringsbudget med kompromissen som ett av flera handlingsalternativ om förslaget inte får tas upp direkt.

Enligt den tidigare kanslichefen i riksdagens konstitutionsutskott, Magnus Isberg, kan regeringen inte ta upp pensionsförslaget i debatten om vårändringsbudgeten för att få till en omröstning om förslaget. Det är tankar som både regeringen och Centerpartiet har luftat.

– Det är solklart, man kan inte rösta om ett förslag i kammaren som inte är berett, säger Isberg till TT.

Efter det att majoriteten i finansutskottet på måndagen stoppade möjligheterna för S, C, V och MP att lägga fram sitt kompromissförslag om pensionerna, vill de fyra partierna i stället lyfta förslaget under onsdagens budgetdebatt som föregår beslutet om vårändringsbudgeten. Oppositionen hävdade att det skedde på formella grunder som har med regler om budgetbehandling att göra.

Det är då upp till talmannen att bestämma om förslaget ändå kan tas upp. Men det är det inte enligt Riksdagsordningen, anser Magnus Isberg.

I Riksdagsordningens 11:e kapitel 4:e paragrafen står det: “En ledamot som vill yrka bifall till eller avslag på ett förslag till beslut som behandlas i ett betänkande eller ett utlåtande ska lägga fram yrkandet under överläggningen.”

Nyckelorden här är “som behandlas i ett betänkande”.

Måste beredas

Regeringssidans kompromissförslag har inte behandlats i betänkandet, eftersom majoriteten i utskottet stoppade det.

– Nej, det går inte. Grundregeln är att alla yrkanden som ställs ska beredas. Man kan inte bara ta upp något i kammaren och besluta, säger Magnus Isberg.

Om kompromissförslaget inte får tas upp till beslut i kammaren, återstår regeringens ursprungliga förslag om att garantitillägg som ställs mot M, SD, KD och L:s förslag.

Annons

Här måste då Centern bestämma sig för om man ska rösta för regeringens förslag om garantitillägg, som man motionerat emot.

Men det finns en annan väg för regeringssidan: Man låter bli att yrka på sitt eget förslag i kammaren på onsdag.

Då kommer omröstningen enbart att handla om för eller emot högeroppositionens förslag. Eftersom det finns en majoritet i kammaren emot det, så faller det.

Då finns inget förslag alls.

Moment 22

Sedan kan regeringen återkomma med en ny proposition med förslag om en extra ändringsbudget, som innehåller kompromissförslaget. Det kan inte högeroppositionen stoppa.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) avfärdar inte tankegången.

– Vi tittar på alla vägar framåt, säger hon till TT.

Centerns Martin Ådahl beskriver situationen som ett moment 22 för demokratin i riksdagen.

– Vi ska pröva om det går i kammaren i morgon och om det inte går får vi överväga vilka andra sätt som finns, för vi kommer att lägga det här till prövning av riksdagen i någon form, säger han.

Moderatledaren Ulf Kristersson avvisar kategoriskt att hans parti, KD, SD och L skulle vägra ta upp regeringens kompromiss. Det beror helt på reglerna för hur förslag ska tas fram, kompromissen följer inte dem.

Annons

TT: Men i praktiken så stoppar ni ett förslag som det eventuellt finns majoritet för i riksdagen?

– Vi stoppar inga förslag alls att ställas mot varandra. Vi står upp för vårt eget förslag, vi tycker att det är bättre och det röstade vi på i finansutskottet och det kommer vi rösta på även i riksdagen. Sen är det upp till riksdagsförvaltningen att bestämma vilka beslut som får ställas mot varandra i riksdagen det har vi inga synpunkter på alls.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons