Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En 2 300 år gammal trästock hittad i sjö

Kulturminne • Publicerad 7 september 2021
Timmer på sjöbottnar i Norrland kan vara väldigt gamla. Trästocken som hittats i utanför Umeå dateras nu till cirka 2|300 år.
Timmer på sjöbottnar i Norrland kan vara väldigt gamla. Trästocken som hittats i utanför Umeå dateras nu till cirka 2|300 år.Foto: Holger Söderström

En trästock som hittats i en sjö i Robertsfors kommun utanför Umeå visade sig vara cirka 2 300 år gammal, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Stocken såg äldre ut, som en krokodilrygg, säger den man som för ett par år sedan råkade kliva på den.

Annons

Genom att göra en analys av ett träds årsringar, en så kallad dendrokronologi, går det att göra en åldersbestämning. Men i detta fall gav den inte ett entydigt svar.

– Vi har inte så mycket bra jämförelsematerial kring Kristi födelse, säger experten Hans Linderson vid Lunds universitet till VK.

Därför gjordes även en kompletterande analys med kol 14-metoden, vilken visade att de första årsringarna bildades någon gång mellan åren 800–535 före Kristus.

– Trädet har dött någon gång under åren 475 till 210 före Kristus. Det är en tallfura som har rasat ned i sjön och flutit iväg och landat i det här lugnvattnet, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons