Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elva döda i robotanfall – i Zelenskyjs hemstad

Ett ryskt robotanfall träffade bland annat ett femvåningshus med bostäder i Kryvyj Rih, president Volodymyr Zelenskyjs hemstad, i centrala Ukraina i natt.
Elva civila dödades, enligt ukrainska myndigheter.
Samtidigt fortsätter Ukraina hävda framsteg i motoffensiven.
Ukraina • Publicerad 13 juni 2023
Ett flerfamiljshus med fem våningar träffades i ett ryskt robotanfall i natt. Civila personer som dödades har här radats upp på marken.
Ett flerfamiljshus med fem våningar träffades i ett ryskt robotanfall i natt. Civila personer som dödades har här radats upp på marken.Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Det träffade femvåningshuset på en bild distribuerad av ukrainska myndigheter.
Det träffade femvåningshuset på en bild distribuerad av ukrainska myndigheter.Foto: Regionala myndigheter/AP/TT

Sex robotar uppges ha slagit ned på fem platser som de ukrainska myndigheterna beskriver som helt civila i staden Kryvyj Rih, som är den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs födelsestad.

Under tisdagen har det sökts i rasmassor av byggnader och flera döda har hittats bland annat i det fem våningar höga flerfamiljshuset som träffades i attacken.

Annons

"Under denna fruktansvärda natt har fienden dödat elva civila i staden", meddelar Serhij Lysak, som är guvernör i Dnipropetrovsk län där Kryvyj Rih ligger.

Tolv skadade personer får vård på sjukhus, meddelades tidigare under dagen.

Robotlarm på fler håll

Flera av de döda hittades i resterna av vad som var ett företags lagerbyggnad, enligt guvernör Lysak.

Det ska ha brunnit i flera byggnader efter det nattliga bombardemanget.

Under natten ljöd flyglarm på flera håll i Ukraina. Allt som allt sköt Ryssland 14 kryssningsrobotar och fyra drönare, enligt det ukrainska flygvapnets räkning.

Även Kiev utsattes för ett luftangrepp, men samtliga robotar ska ha skjutits ned av luftförsvaret, enligt huvudstadens militära ledning.

Under det fullskaliga krigets gång har Ryssland återkommande riktat omfattande robot- och drönaranfall mot städer över hela Ukraina nattetid.

Ukraina: Vi går framåt

Samtidigt går den ukrainska så kallade våroffensiven mot den ryska invasionen vidare. Under tisdagen hävdade Ukraina att landets styrkor rör sig framåt.

"Både defensiva och offensiva hårda strider pågår i den östra och södra delen av vårt land. Vi har gjort vissa framsteg, vi genomför våra planer, går framåt", säger den ukrainske överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj, på sociala medier.

Uttalandet kommer kort efter att den ryske presidenten Vladimir Putin hävdat att Ukrainas förluster i den pågående motoffensiven i det närmaste är "katastrofala".

Stupad general

Annons

Sent på måndagskvällen uppgav Ukraina att sammanlagt sju samhällen återtagits. Tidigare utsagor om ukrainsk framgång – återerövringar av väldigt små orter och bosättningar – har delvis bekräftats av ryska källor.

De framsteg som Ukraina hävdar har skett primärt vid den så kallade Vremivka-avsatsen i sydöstra Ukraina, och i den västra delen av Donetsk.

Där har ännu en av Rysslands generaler stupat, enligt ryska uppgifter. Generalmajor Sergej Gorjatjev dödades av en ukrainsk projektil under måndagen, skriver den Kremllojale krigsrapportören Jurij Kotenok, vars uppgifter också förs vidare av regeringspublikationen Rossijskaja Gazeta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons