Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elstöd kostar miljarder i byråkrati

Kostnaderna för byråkratin kring de två elstödspaket som är på väg till hushåll och företag skenar i Svenska kraftnäts beräkningar.
I oktober beräknades administrationen kosta 600 miljoner. Nu ligger den beräknade byråkratinotan på 1,6 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2023
Kostnaderna för att hantera energiminister Ebba Buschs (KD) stödprogram för att hjälpa hushåll och företag att hantera de höga elpriserna har skenat upp till 1,6 miljarder, enligt Svenska kraftnät. Arkivbild.
Kostnaderna för att hantera energiminister Ebba Buschs (KD) stödprogram för att hjälpa hushåll och företag att hantera de höga elpriserna har skenat upp till 1,6 miljarder, enligt Svenska kraftnät. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Miljardrullningen sedan ursprungsförslaget i höstas förklaras bland annat av ökad administration på grund av att stödet till näringsidkare och juridiska personer omfattas av EU:s statsstödsregler, enligt Robert Thelander, enhetschef på Svenska kraftnät (SVK).

"För att finansiera den administration som krävs för att genomföra utbetalningen ansöker Svenska kraftnät om att få använda 600 miljoner kronor av totalt 55,6 miljarder kronorna till att täcka administrativa kostnader", skrev Energimarknadsinspektionen i sitt beslut till elprisstöd i oktober.

Maximalt 1,6 miljarder

Annons

I det läget omfattades alla typer av så kallade elslutkunder – det vill säga privatpersoner, företag, föreningar och organisationer – av SVK:s stödförslag.

Sedan dess har det dock skapats ett andra stödpaket, specifikt riktat till "näringsidkare och juridiska personer", vid sidan av ett separat stödpaket till hushållen i södra Sverige.

"Det är i dagsläget svårt att beräkna exakt hur stor denna administrativa kostnad kommer att bli med hänsyn tagen till de osäkerheter som råder avseende genomförandet av elstödet", skriver Robert Thelander i ett mejl till TT.

"Utifrån de ansökningar vi har gjort gentemot Energimarknadsinspektionen är det maximala beloppet 1,6 miljarder för de båda ansökningarna. Vi har tagit höjd för att detta belopp ska kunna bekostas av kapacitetsavgifter", tillägger han.

Slutnotan – som ska finansieras av flaskhalsavgifter som betalats in av elkonsumenter – avgörs bland annat av administrativa kostnader kopplade till Energimarknadsinspektionens och EU:s prövning av stödpaketet till företag. En annan stor post är hanteringen av utbetalningarna, där det för hushållsstödet är beslutat att Försäkringskassan och Swedbank håller i trådarna. Även elnätsföretagens administration kostar stora summor.

Oklar byråkratinota för riktat stöd

Vem som ska hantera utbetalningarna av företagsstödet är ännu oklart.

Ovanpå de 1,6 miljarderna som SVK nu har som kostnadskalkyl för byråkratin kring elstödsprogrammen till hushåll respektive företag, kommer dessutom en byråkratinota för regeringens riktade elprisstöd till elintensiva företag. Regeringens modell för detta ligger sedan december hos EU-kommissionen, som gör en prövning om det går att genomföra i linje med statsstödsregler.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons