Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elprisstöd även till Norrland – pengar i vår

Regeringen föreslår ett nytt elstöd till hushåll i hela Sverige, alltså även för Norrland.
"Någon gång under våren" ska pengarna betalas ut, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Ekonomi • Publicerad 9 januari 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar nytt elstöd för hela Sverige.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar nytt elstöd för hela Sverige.Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska kraftnät får därmed ett nytt uppdrag att ta fram ett nytt stöd, som ska baseras på november–december 2022, säger Ebba Busch. Myndigheten får fram till den 30 januari på sig. På frågan om när det nya stödet kan betalas ut säger Busch:

– Någon gång under våren, men vi behöver återkomma med en mer exakt prognos, säger hon på en pressträff på måndagen.

Annons

Det första stödet till hushåll, som alltså gällde hushåll i södra Sverige, ska betalas ut i februari, enligt Busch. Det är samma besked som tidigare.

Skillnader försvann

Busch pekar på att de tidigare stora skillnaderna mellan norr och söder försvann under november och december. Under perioden oktober 2021–september 2022 var prisskillnaderna runt 200 procent. I november och december 2022 var den skillnaden nästan borta samtidigt som priserna skenade över hela landet, inklusive Norrland, elområde 1 och 2.

– Det är viktigt att förstå för dagens nyhet, säger Busch.

Förutom att norrländska hushåll nu också får elstöd, om än för en betydligt kortare tid än i södra halvan av landet, innebär dagens besked också att hushållen i söder får ytterligare två månader med stöd, det vill säga även för november och december.

Stödpengarna är, precis som det första stödet, ett slags återbetalning av så kallade kapacitetsavgifter, flaskhalsavgifter, som uppstår när elen transporteras till södra Sverige och hamnar på sörlänningarnas elräkningar. Nu tas alltså ur den potten som Svenska kraftnät sitter på och ges till norr.

– Hur man än gör riskerar man få kritik, jag tycker det här är ett välavvägt förslag, säger Ebba Busch.

Ett tak

Busch pekar också på att Svensk kraftnät i sitt nya uppdrag ska undersöka om det går att införa ett tak baserat på förbrukningen av el.

Det nya hushållsstödet för hela Sverige, precis som det förra, ska baseras på priset 75 öre per kilowattimme. Det vill säga hushållet får stöd för kostnaden över 75 öre.

Hur mycket det kommer att handla om totalt är något oklart. Busch pekar på att det första stödet handlar om 17 miljarder kronor till hushållen och 30 miljarder kronor till företag. Därutöver finns det pengar kvar upp till totalbeloppet på 56 miljarder kronor som hämtas från kapacitetsavgifterna, inklusive en del pengar som finns kvar sedan 2021, enligt Busch.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg välkomnar att även hushåll i norr nu får stöd. Men han är kritisk till att så mycket fortfarande är oklart efter måndagens besked.

Annons

– Det talas om att det kommer pengar under våren, men man förstår inte hur mycket. Det går inte att planera eller betala sina räkningar med det besked som kom i dag, säger Damberg.

Villaägarnas riksförbund välkomnar beskedet även om man ser vissa utmaningar:

— Det här blir inte alls lika stor slant som det första stödet utan kalla det mera ”ett plåster på såren”. Det finns extra vintermånader i norr och det var en aspekt som saknades i det första elprisstödet, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert hos intresseorganisationen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons