Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elpriset stiger i kylan – Sverige importerar

Elpriserna har parkerat på skyhöga nivåer. Och nu räcker inte den inhemska produktionen till – för ovanlighetens skull importerar Sverige el.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2022
Elpriset är en rysare för många den här vintern. Arkivbild.
Elpriset är en rysare för många den här vintern. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Kylan har dragit in över hela Sverige och med den stiger också elpriserna ytterligare i södra Sverige på torsdagen, enligt data från elbörsen Nord Pool.

Med en kärnkraftsreaktor avstängd och väldigt lite vind räcker Sveriges elproduktion inte till. Under stora delar av onsdagen räcker inte effekten till för att möta elförbrukningen. Elimporten, netto, låg under delar av dagen på runt 1 000 MW, motsvarande ungefär en kärnkraftsreaktor, visar siffror från Svenska kraftnät.

Reaktorer med problem

Annons

Och värre blir det kommande dagar. Från fredag, den 9 december, kopplas Oskarshamns enda reaktor i drift bort från nätet. Ett generatorfel ska fixas och stoppet väntas pågå fram till söndag den 18 december. Dessutom har ännu ett reaktorstopp nyligen tillkommit. En generatorkontroll måste ske vid Ringhals 3, vilket innebär att reaktorn kommer att gå på halvfart hela kommande helg.

Tajmingen är långt ifrån perfekt. Fortsatt kallt väder och svaga vindar ligger i prognoserna. Energimyndigheten skriver i sin senaste bedömning av elläget, publicerad tisdag kväll:

Ökar markant

"Elförsörjningen i Sverige är i nuläget ansträngd, men stabil. Det finns en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar och osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december".

Bedömare varnar också för att priserna kommer att sticka iväg ytterligare, från redan mycket höga nivåer.

På torsdagen kostar strömmen i södra halvan av landet (elområdet 3 och 4) 4:23 kronor per kilowattimme. Enskilda timmar ligger priset på 5:50 kronor. Arne Bergvik, energistrateg på energikonsultföretaget Sigholm, säger till Dagens industri att han inte blir förvånad om vissa enskilda timmar nästa vecka kan nå ändå upp till 8 kronor/kWh.

I norra Sverige kostar elen på torsdagen 3:02 kronor/kWh.

Ovanpå elbörsen Nord Pools priser tillkommer elhandelsbolagens påslag, skatter och moms plus elnätsavgift.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons