Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elger (S): Olyckligt att naturgas inkluderas

Investeringar i kärnkraft och naturgas kan klassas som hållbara, anser EU-kommissionen. Åtminstone under en övergångsperiod.
Att investeringar i naturgas inkluderas i taxonomin är olyckligt, enligt finansmarknadsminister Max Elger (S).
Politik • Publicerad 2 februari 2022
Finansmarknadsminister Max Elger (S) tycker att det är beklagligt att naturgas är inkluderat i kommissionens förslag. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Max Elger (S) tycker att det är beklagligt att naturgas är inkluderat i kommissionens förslag. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

På EU-kommissionens presskonferens på onsdagen presenterades kommissionens formella förslag kring taxonomin, vilket var likt det som skickades ut för påsyn på nyårsafton.

Att naturgas inkluderas är beklagligt, enligt Elger.

Annons

– Det är olyckligt att kommissionen har valt att inkludera naturgasen i taxonomin och det är något som vi har för avsikt att invända mot på det sätt vi finner bäst.

– Eftersom jag tog del av den här presskonferensen för en knapp halvtimme sedan så har vi självklart inte hunnit göra några djuplodande analyser av förslaget i sin helhet. Men spontant kan vi bara beklaga att kommissionen har valt att gå vidare med förslaget att inkludera aktiviteter relaterade till naturgas i taxonomin. Vi anser inte att de är hållbara när de är förknippade med mycket stora koldioxidutsläpp, säger Elger fortsatt till TT.

"Kärnkraften har en viktig roll"

När det kommer till att investeringar i kärnkraft kan betraktas som hållbara är regeringen mer positiv.

– Regeringens uppfattning är att kärnkraften har en viktig roll att spela i omställningen till ett fossilfritt samhälle så därför tycker vi att det är rimligt att den är inkluderad i taxonomin, säger Elger.

TT: Tycker ni att kärnkraften kan anses vara hållbar i övrigt?

– Det är inte den fråga som regleras i sammanhanget utan nu förhåller vi oss till kommissionens förslag om taxonomi och där tycker vi att det är rimligt att den inkluderas.

"Bra vägledning"

TT: Hur tror ni att detta kommer att påverka svensk industri och investeringar framåt?

– Det är för tidigt att yttra sig om men kommissionen har nu presenterat en bra vägledning för investerare som vill investera hållbart. Men sedan måste de skapa sig en egen bild av materien och investera efter bästa förmåga, säger Elger.

Kommissionens förslag innebär bland annat att investeringar i nya gaskraftverk före år 2030 kan klassas som hållbara om de släpper ut mindre än 270 gram koldioxid per kilowattimme.

Investeringar i nya kärnkraftverk kan anses som hållbara fram till 2045 om de använder den senaste tekniken, eller till 2040 om det handlar om moderniseringar. Tidigare, i början av januari, invände Sverige mot det föreslagna slutdatumet.

– Det är inte i linje med våra preferenser, säger Elger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons