Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Eldupphör utlyst i Nagorno-Karabach

Eldupphör råder i Nagorno-Karabach.
Under torsdagen ska "integrationssamtal" inledas med Azerbajdzjan med syfte att avsluta två dagars strider i regionen.
Nagorno-Karabach • Publicerad 20 september 2023
En skadad byggnad i den regionala huvudstaden Stepanakert efter attacker på tisdagen.
En skadad byggnad i den regionala huvudstaden Stepanakert efter attacker på tisdagen.Foto: Siranush Sargsyan/AP/TT

Överenskommelsen om eldupphör ska ha nåtts genom medling av de ryska fredsbevarande styrkorna i området. Det handlar om ett "fullständigt upphörande av fientligheter" från och med nu, meddelar regionens självutnämnda styre i ett uttalande i sociala medier.

Integrationssamtal med Azerbajdzjan planeras att inledas på torsdagen, enligt båda parter.

Annons

"Frågor som tas upp av den azerbajdzjanska sidan, om återintegrering, säkerställande av rättigheter och säkerhet för armenierna i Nagorno-Karabach, kommer att diskuteras vid ett möte mellan representanter för den lokala armeniska befolkningen och de centrala myndigheterna i republiken Azerbajdzjan", meddelar den regionala ledningen.

Höga smällar

Azerbajdzjan inledde den militära insatsen i området på tisdagen. På onsdagsförmiddagen rapporterades om höga smällar med några minuters mellanrum i den regionala huvudstaden Stepanakert.

Myndigheterna uppmanade invånarna att inte fly, trots att det fanns tecken på panik bland befolkningen.

"Just nu finns inget behov av att flytta på sig. Vi uppmanar er att följa säkerhetsreglerna och stanna i källare och bombskydd", skrev borgmästarens kansli i ett uttalande.

Ryska fredsbevarande styrkor uppgav dock att de hade evakuerat 2 000 civila, bland dem över 1 000 barn, från de "farligaste" områdena, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Omfattande skador

Azerbajdzjan hade hävdat att artilleribeskjutningen skulle fortsätta tills det regionala styret i Nagorno-Karabach avvecklat sig självt och "illegala militära formationer" kapitulerat. Enligt Azerbajdzjan attackerades endast legitima militära mål, men omfattande skador har konstaterats på gatorna i Stepanakert.

Enligt regionens militär använder Azerbajdzjan stridsflyg, artilleri, robotsystem och drönare i attackerna.

De senaste månaderna har spänningarna ökat mellan ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan. Det har märkts i form av militär uppbyggnad och ömsesidiga beskyllningar om brott mot den vapenvila som förhandlades fram med rysk medling efter striderna 2020, då över 6 500 människor dog.

Svårlöst konflikt i Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning. Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri lejd mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

Så sent som i slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta mot den vapenvila som ska råda i regionen.

Regeringarna i Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons