Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elbolag döms för bluffakturor

Brott • Publicerad 6 oktober 2022
Elbolaget skickade fakturor för elavtal som inte beställts. Arkivbild.
Elbolaget skickade fakturor för elavtal som inte beställts. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholms Elbolag har använt otillbörlig marknadsföring vid sin telefonförsäljning. Därför förbjuder nu Patent- och marknadsdomstolen bolaget vid vite om 2 miljoner kronor att använda vissa försäljnings­metoder. Bolaget ska också betala en marknadsstörningsavgift på en miljon kronor.

Enligt Konsumentombudsmannen, som stämt Stockholms Elbolag, har försäljare ringt till konsumenter och gett intrycket att man ringer från konsumentens befintliga elleverantör. Försäljare har också bett konsumenter att skicka sms till bolaget, vilket lett till att konsumenten har blivit bunden av ett elavtal utan att förstå det. Bolaget har sedan skickat räkningar för elavtal som konsumenten inte har beställt, vilket är en svartlistad affärsmetod.

"Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att Stockholms Elbolag AB har överträtt marknadsföringslagens regler på ett flertal sätt", säger Tove Bodegård, rådman vid Stockholms tingsrätt, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons