Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ekonomisk morot ska säkra ammunition i EU

Ekonomiska morötter ska få vapenindustrin i EU-länderna att snabbt öka produktionen, hoppas EU-kommissionen.
Det handlar om egna behov och att täcka upp för utfästelser om en miljon granater till Ukraina.
Politik • Publicerad 2 maj 2023
EU:s kommissionär med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, vill använda ekonomiska morötter för att få fart på vapenindustrins produktion i EU.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– I dag känner jag mig mer trygg att vi inom de kommande tolv månaderna klarar av att öka den industriella basen för att kunna tillverka en miljon, säger EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, på en pressträff i Stockholm.

Breton är i Sverige för att fira att det är 30 år sedan EU:s inre marknad kom på plats. Men han har också ägnat mycket kraft den senaste tiden åt en viktig del i ett paket vars mål är att redan i år kunna fylla på Ukrainas lager av ammunition och specifikt artillerigranater.

Lägga ut gemensamt anbud

Annons

EU:s ministerråd och försvarsministrarna ska övertyga varandra att skicka det de kan ur sina lager till Ukraina, samt lägga ut ett gemensamt anbud för inköp till europeisk försvarsindustri. Thierry Breton och EU-kommissionen svarar för att få fart på industriproduktionen och göra de två första stegen möjliga.

Planen är att Breton ska lägga fram sitt förslag den 3 maj. Han säger att han nu har försäkrat sig om en bas med elva länder och 15 företag – nyligen var han på besök i Karlskoga och svensk vapenindustri där.

– Mitt ansvar är att se till att vår (EU:s) försvarsindustri kan leverera på sina åtaganden och därför lägger jag i morgon (onsdag) fram förslag som ska göra det möjligt, säger Breton.

Nya allianser

Han säger att det behövs nya allianser, kanske nya joint-ventures och hundra procent samarbete. EU-kommissionen ska erbjuda smörjmedel.

– Det inkluderar ekonomiska incitament. Jag vill inte ge er siffran nu men den kommer att vara betydande, säger kommissionären och understryker att det är helt nödvändigt för att driva på.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons