Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ekonom: Risk för bubblor på bomarknaden

Toppekonomer bekymrar sig över vad det höga trycket på bostadsmarknaden kan leda till.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2021
Annika Winsth, chefekonom på Nordea, oroas över de stigande priserna på bostadsmarknaden som hon menar drivs på av Riksbanken.
Annika Winsth, chefekonom på Nordea, oroas över de stigande priserna på bostadsmarknaden som hon menar drivs på av Riksbanken.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, är också oroad över läget. Enligt honom finns det mycket att tänka på för den som vill ge sig in i bostadsmarknaden.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, är också oroad över läget. Enligt honom finns det mycket att tänka på för den som vill ge sig in i bostadsmarknaden.Foto: Jessica Gow/TT

Trycket på villamarknaden fortsätter att vara extremt högt.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, ser flera samhällsproblem med de allt högre priserna som bland annat leder till stora klyftor mellan de som är inne på bostadsmarknaden och de som står utanför och vill in.

Annons

– Det är viktigt att reflektera över det här. De som är inne på bostadsmarknaden gynnas av att priserna stiger och att räntorna är låga, då blir de mer förmögna.

– Problemet är att vi i dag har väldigt låga räntor men det är inte säkert att de fortsätter vara det i all evighet, även om Riksbanken skickar den signalen. Det finns risk att räntorna stiger framöver, att det händer något eller att vi går in i en lågkonjunktur som faktiskt påverkar arbetsmarknaden långvarigt.

Riksbanken driver på

Enligt Winsth driver Riksbanken på utvecklingen, bland annat genom att köpa bostadsobligationer.

– De säger att det är politikernas jobb att fixa strukturen. Men på något vis har ändå Riksbanken ansvar för finansiell stabilitet och spricker en bubbla på bostadsmarknaden så är det ett jättehögt pris, det brukar ta tio år att komma tillbaks.

Samtidigt tycker Winsth att det är oroväckande att inte politikerna vidtar åtgärder, något hon tycker att vi behövt länge.

– Jag har i princip inga förväntningar på att man gör det nu. Vi är på väg mot val, det här är frågor som är jättekänsliga för väljarna och statsministern har just gått ut med att han är totalt ointresserad av att diskutera fastighetsskatten.

Samhällsekonomiska problem

När bubblan kommer spricka är förstås ovisst men Winsth tror inte att det är bakom hörnet.

– Jag tror inte att Riksbanken och andra centralbanker vågar ta upp räntorna för då får vi problem på bostadsmarknaden och de vet att det är ett jättebekymmer. Men det här gör ju att vi får andra samhällsekonomiska problem.

Företagen kan få svårt att locka kompetens till olika orter om bostadspriserna är för höga, och det kan även finnas problem med att ta lån tidigt i livet.

– Att skuldsätta sig väldigt kraftigt i början av livet brukar sällan vara optimalt, yngre människor behöver flexibilitet för att kunna byta jobb, resa och flytta.

Riskfull marknad

Annons

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, delar Annika Winsths oro.

– Det går lite för fort nu, och det innebär som alltid när det är snabba prisökningar att det finns ökade risker för de som går in i marknaden, om man inte tar höjd för att det också kan bli korrigering nedåt på priserna, säger Robert Bergqvist.

Enligt honom borde en rimlig prisökning ligga någonstans mellan 4–5 procent, för att slippa stress på marknaden borde bostadspriset enligt honom stiga i linje med den disponibla inkomsten

– Men under senaste året har vi haft en exceptionell utveckling som har vida överstigit den utvecklingen.

– Jag tror också att man ska vara medveten om att räntorna kommer att stiga framöver och vi får tillbaka amorteringskravet här efter sommaren. Det är faktorer som gör att det finns nedåtrisker på bostadsmarknaden.

Bergqvist hoppas att hushållen som går in i bostadsmarknaden i det här läget ser till att göra det med buffert, bland annat för att klara en tids arbetslöshet.

– Hushållen får gärna själva stresstesta sin ekonomi för att se om man klarar både stigande räntor men och skärpta amorteringskrav. Det ska man egentligen alltid göra men speciellt nu när det går så väldigt fort.

Ekonomens tips till dig som vill köpa hus

Stresstesta ekonomin för att se om hushållet klarar sjunkande priser, stigande räntor och skärpta amorteringskrav.

Ha en buffert, bland annat för att klara en tids arbetslöshet.

Tänka långsiktigt. Det är viktigt att man känner att man verkligen vill bo där man köper, så att man inte tvingas ut ur sitt boende och måste byta för då kan man hamna fel på marknaden, exempelvis om man går mellan att köpa och hyra bostad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons