Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Egyptisk aktivist dricker vatten igen

Den fängslade brittisk-egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattahs familj uppger att han har börjat dricka vatten igen.
Egypten • Publicerad 14 november 2022
Laila Soueif, Alaa Abdel Fattahs mor, håller upp en bild på sonen under en AP-intervju den 10 november.
Laila Soueif, Alaa Abdel Fattahs mor, håller upp en bild på sonen under en AP-intervju den 10 november.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Familjen säger sig ha nåtts av beskedet via ett brev från Abdel Fattah själv. Brevet ska vara daterat i söndags och en av hans systrar bekräftar på Twitter att det "definitivt är hans handstil".

Regimkritikern har i över 200 dagar endast ätit mat motsvarande 100 kalorier om dagen i ett försök att pressa myndigheterna till att låta brittiska diplomater besöka honom i fängelset. I samband med invigningen av klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh slutade han även att dricka vatten och oron för hans hälsa steg snabbt. Brevet är det första livstecknet från Abdel Fattah sedan han slutade dricka vatten.

Alaa Abdel Fattah var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011. Han avtjänar ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit "falska nyheter" när han delade ett Facebookinlägg om polisbrutalitet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons