Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Egyptens humör på spel" – kan få slut på te

Den internationella valutareserven sinar i Egypten och det råder brist på amerikanska dollar.
Det gör att företag inte har råd att importera produkter – som det populära teet el-Arosa.
Egypten • Publicerad 3 september 2022
Te beskrivs som den inofficiella nationaldrycken i Egypten.
Te beskrivs som den inofficiella nationaldrycken i Egypten.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Cirka 6 000 ton te av märket el-Arosa, som marknadsförts som att det "lyfter det egyptiska humöret", har suttit fast i egyptiska hamnar i snart en månad, rapporterar nyhetssajten Middle East Eye.

Den internationella valutareserven i Egypten har minskat med 19 procent under 2022, samtidigt som det egyptiska pundet försvagats till en snart rekordlåg nivå gentemot dollarn.

Annons

Eftersom få bolag som fraktar importvaror till Egypten tar emot egyptiska pund som betalning har det företag som distribuerar det populära temärket skickat in ett officiellt klagomål till Egyptens regering.

Om inte bankerna tillgängliggör amerikanska dollar så kommer tehyllorna snart att stå tomma i Egyptens affärer, varnar företaget, eftersom det inhemska lagret är på väg att ta slut.

Egyptier rapporteras i olika mätningar konsumera cirka ett kilo te per person och år, att jämföra med svenskarnas konsumtion på cirka 300 gram årligen per person. 60 procent av allt te importeras till landet.

Lokala medier har varnat, lite skämtsamt, för att "Egyptens humör står på spel" och frågan debatteras flitigt på sociala medier.

"Vad som helst – förutom egyptiernas humör! el-Arosa-te är en röd linje", skriver den politiska kommentatorn Nadia el-Magd på Twitter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons