Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter läckorna – fortfarande höga halter metan

Läckorna på gasledningarna Nord Stream innebar stora utsläpp av metangas som kan vara skadliga för naturen – och halterna verkar fortfarande vara höga på vissa håll.
Nord Stream • Publicerad 11 december 2022
Läckan från Nord Stream 2 fotograferad i september.
Läckan från Nord Stream 2 fotograferad i september.Foto: Svenska kustbevakningen/AP/TT

Drygt två månader efter att Nord Stream-läckorna upptäcktes finns fortfarande "fickor" i havet med höga metanvärden, enligt preliminära slutsatser av en studie som SVT Nyheter tagit del av.

Forskarna har mätt effekterna av läckan med hjälp av undervattensrobotar. De två första veckorna efter sabotaget mot gasledningarna var metanvärdena runt hundra gånger högre än normalt – så pass höga att de var svårt för instrumenten att hantera, enligt forskaren Bastien Queste, biträdande lektor i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Annons

I stort sett är halterna av metan nu tillbaka på normala nivåer. Men i vissa områden är de fortfarande minst två till tre gånger högre än normalt, enligt de preliminära resultaten. Studien kan dock inte med säkerhet slå fast att Nord Stream-läckorna är orsaken till de höga halterna.

Samtidigt pekar ett annat forskningsprojekt på negativa miljöeffekter av de höga nivåer metangas som uppmätts. Metanet verkar ta sig in i näringskedjorna och påverka ekosystemen även efter att halterna sjunkit.

– Det kan bidra till övergödning och havsförsurning, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön i slutet av september.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons