Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter Kinasamtal: Pakistan i avtal med talibaner

Efter ett skakigt år har Pakistan och grannlandet Afghanistans talibanregim nått en överenskommelse. Förhoppningen är att stärka handeln och minska spänningarna mellan länderna.
Islossningen sker efter ett kinesiskt besök i regionen.
Afghanistan/Pakistan • Publicerad 8 maj 2023
Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi och Pakistans arméchef Asim Munir i Rawalpindi, Pakistan på söndagen.Foto: Pakistans armé/AP/TT

Talibanerna har sedan maktövertagandet 2021 varit paria för stora delar av världssamfundet, inte minst på grund av de restriktiva lagar som Kabul infört mot landets flickor och kvinnor.

Söndagens afghansk-pakistanska samtal sker efter ett stormigt diplomatiskt år mellan Kabul och Islamabad och en samtida kraftig ökning i terrorattacker längs den gräns som skiljer länderna åt.

Annons

Enligt ett uttalande från Pakistans utrikesdepartement hade parternas utrikesministrar ett "uppriktigt och djupgående utbyte om viktiga frågor av gemensamt intresse, så som fred och säkerhet liksom handel och förbindelser".

Peking betalar

Innan helgen samtalade Pakistans Bilawal Bhutto Zardari och talibanernas Amir Khan Muttaqi även med Kinas utrikesminister Qin Gang. Mötet tros ha skyndat på överenskommelsen mellan Kabul och Islamabad, och är enligt bedömare ytterligare ett tecken på Kinas utökade inflytande och maktambitioner i regionen.

Kina har även spelat en viktig roll i återupptagandet av de djupfrysta diplomatiska relationerna mellan Saudiarabien och Iran.

I Pakistan finansierar Peking den så kallade kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren (CPEC), ett 300 mil långt kinesiskt infrastrukturprojekt som innefattar vägar, kraftverkskonstruktioner och stärkt jordbruk. Projektet beskrivs som en livlina för det fattiga och krisdrabbade Pakistan.

Stärkt säkerhet

CPEC är i sin tur en del av den gigantiska kinesiska infrastruktursatsningen "Nya Sidenvägen", på engelska Belt and Road Initiative (BRI), som ska rekonstruera den medeltida Sidenvägen och binda samman Kina med Asiens alla hörn.

Under Qin Gangs besök i Islamabad försäkrades han att Pakistan ska stärka säkerheten för alla kinesiska medborgare som arbetar med Pekings jättesatsningar i landet.

2021 dödade en självmordsbombare nio kineser i en attack i det oroliga nordvästra Pakistan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons