Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

ECB-höjdare: Det kan räcka med räntehöjningar nu

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att ha kvar sin ränta på dagens läge så länge det krävs för att få bukt på inflationen, enligt Francois Villeroy de Galhau, och medlem i ECB:s direktion.
Han indikerar därmed att han inte ser något behov av att strama åt med nya räntehöjningar.
Ekonomi • Publicerad 19 september 2023
ECB-ledamoten Francois Villeroy de Galhau, chef för Frankrikes centralbank, antyder att det kan räcka med räntehöjningar nu. Arkivbild
ECB-ledamoten Francois Villeroy de Galhau, chef för Frankrikes centralbank, antyder att det kan räcka med räntehöjningar nu. ArkivbildFoto: Ng Han Guan AP/TT

– När vi ser på situationen i dag tycker vi att räntenivån är bra och oräknat överraskningar – vi är pragmatiska, vi tittar på hur inflationen utvecklas – så är det viktigare att vara tålmodig, att vara envis, säger Francois Villeroy de Galhau i en tv-intervju.

– Vi har rätt dos, men vi måste ta medicinen tillräckligt länge, tillägger han.

Tio höjningar på tio möten

Annons

Villeroy de Galhau är förutom ledamot i direktion också chef för Frankrikes centralbank.

ECB höjde sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) förra veckan, den tionde räntehöjningen på lika många möten. Det var den tionde räntehöjningen på lika många möten och den viktiga insättningsräntan är därmed på 4 procent.

ECB-chefen Christine Lagarde ville efter beskedet inte slå fast att man därmed nått räntetoppen i den stora åtstramning som pågått sedan 2022. Andra direktionsmedlemmar, med ett mer hökaktigt perspektiv på inflationen, har sedan dess betonat att det inte alls är säkert att höjningen förra veckan var den sista för denna gång.

Bottennapp för kronan

Skillnaden mellan ECB:s räntor och Riksbankens räntor brukar pekas ut som en avgörande faktor för kronkursen, som noterade nytt historiskt bottenrekord mot euron i måndags på tolv kronor.

Då den kraftigt försvagade kronan i sin tur skapar inflationsimpulser i svensk ekonomi pekar många ut ränteskillnaden mellan ECB och Riksbanken som avgörande för hur det går med den svenska inflationsbekämpningen.

Riksbanken väntas på torsdag höja styrräntan med 25 punkter, men bedömare och marknaden är osäkra på om det kommer att bli en räntehöjning till i november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons