Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dyster byggprognos för 2023

Takten för nybyggnationen av bostäder under 2023 väntas bli det trögaste på flera år, enligt flera byggföretag,
Bostäder • Publicerad 5 januari 2023
Bygget av lägenheter i nya stadsdelen Älvsjöstaden, söder om Stockholm. Arkivbild.
Bygget av lägenheter i nya stadsdelen Älvsjöstaden, söder om Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator gick nybyggnationen av bostäder långsamt under de sista månaderna 2022. Siffrorna visade på en nära nog halvering jämfört med samma period 2021.

Prognosen för 2023 ser dock ut att bli ett ännu dystrare år. Boverket räknar i sin tur med cirka 33 000 påbörjade bostäder i år mot 60 000 förra året och 71 000 året dessförinnan, även om prognosen i nuläget är osäker.

Annons

– Jag har varit i den här branschen i 30 år och kan säga att den nedgången vi har av bostadsmarknaden nu bara kan jämföras med den i början av 90-talet, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggföretaget Veidekke till SVT.

Han tror att byggandet av alla typer av boenden kommer att gå ner med 50 till 70 procent jämfört med toppen 2021.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, anser att byggbranschen är präglad av rädsla för framtiden.

– För företagen är oron väldigt stor just nu, för orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Vi går mot ett riktigt skitår 2023, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons