Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dyrare elpris – effektreserven i stabsläge

Februari månads "reapris" på el har övergått i en kallare och dyrare mars.
Nu har till och med effektreserven satts i stabsläge.
Effekt • Publicerad 9 mars 2023
Karlshamnsverket sätts i startläge. Arkivbild.
Karlshamnsverket sätts i startläge. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Våren har satts på vänt, snön har vräkt ner, åtminstone i södra Sverige. Och kallare väder lyfter elförbrukningen.

Parat med två för närvarande avställda kärnkraftsreaktorer, Oskarshamn och en i Ringhals, har det ansträngda elläget i Sydsverige återigen kommit upp på bordet. Svenska kraftnät har sedan torsdagsmorgonen satt det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn i stand by-läge.

Dyrare i hela landet

Annons

Det har också lett till högre elpriser. På fredagen ligger elpriset i södra halvan av landet kvar på relativt höga 1:31 kronor per kilowattimme (kWh). Det är visserligen något lägre än de senaste dagarna, men mars är hittills dyrare än februari, även om det normalt sett, utifrån väntat varmare vårväder borde ha kunnat sett annorlunda ut.

En tredjedel in i mars, till och med 10:e, ligger snittpriset i sydligaste Sverige (elområde 4) på 1:28 kronor/kWh, vilket kan jämföras med snitt för februari på en dryg krona.

I elområde 3, Svealand och norra Götaland, ligger priset på här långt in i mars på 1:07 kronor, jämfört med hela februari på 82 öre/kWh. I hela Norrland, område 1 och 2, ligger marssiffran hittills på 63 öre, mot 52 öre i februari.

Och någon lindring på kort sikt är inte att vänta. Väderprognoserna skvallrar om fortsatt kallt i hela nästa vecka. Å andra sidan ser det tidvis ut att bli ganska blåsigt, vilket ger mer vindkraftsel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons