Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dyra vårdinsatser – utan bevisad effekt

Många kostsamma metoder som används i sjukvården har inte tillräckligt bevisad effekt. Det framgår av en ny rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS), rapporterar .
Medicin och hälsa • Publicerad 10 april 2022
I en ny rapport hävdas att svensk sjukvård lägger ned för mycket pengar på insatser som har liten patientnytta. Arkivbild.
I en ny rapport hävdas att svensk sjukvård lägger ned för mycket pengar på insatser som har liten patientnytta. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Insatser som har liten patientnytta slukar stora resurser i vården, anser Mikael Svensson, professor i tillämpad hälsoekonomi och ansvarig för rapporten.

– Vi måste vara tydligare med vad vi ska sluta med att göra eller vad vi aldrig ska börja att göra, säger han till Ekot.

Annons

Ett exempel är den så kallade fönstertittarsjukan som ger dålig blodcirkulation i benen. Operationer kostar enligt Mikael Svensson drygt 100 miljoner kronor per år, trots att ingreppen enligt en större studie har begränsad effekt.

Susanna Axelsson, generaldirektör för Statens beredning för medicinsk utvärdering, håller till viss del med om rapportens slutsatser.

– Det är säkert så att en hel del metoder används utan tillräcklig evidens. Men det kan också vara svårt att bevisa att en metod inte har någon effekt, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons