Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottningen och prins Joachim "i samtal"

Prins Joachim och drottning Margrethe har mötts på Fredensborgs slott för "samtal". Enligt kungahuset finns det nu en överenskommelse om att gå vidare efter det infekterade bråket om titlar.
Danmark • Publicerad 7 oktober 2022
Prinsessan Marie och prins Joachim tillsammans med barnen Felix, Athena, Henrik och Nikolai som från årsskiftet inte längre får kalla sig prins och prinsessa..Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

– Det är korrekt att drottningen och prins Joachim har samtalat på Fredensborg, bekräftar kungahusets kommunikationschef Lene Balleby för tidningen BT.

Drottningens beslut att dra in titlarna för prins Joachims fyra barn från årsskiftet har blottat djupa sprickor i den danska kungafamiljen, men enligt danska hovet ska alla nu vara överens om att se framåt.

Annons

– Som drottningen själv har uttryckt vill hon och prins Joachim ha lugn och ro för att ta sig igenom den här situationen, säger Lene Balleby enligt BT.

Det danska kungahuset har inga ytterligare kommentarer till samtalen.

Underskattade reaktionerna

Det var den 28 september som drottning Margrethe kungjorde att prins Joachims fyra barn kommer att förlora sina titlar som prins och prinsessa från och med den 1 januari 2023.

Beslutet föll inte i god jord hos barnens föräldrar och prins Joachim uttryckte offentligt både häpnad och förtvivlan. Han uppgav också att han endast hade fått fem dagars varsel innan drottningen meddelade sitt beslut.

Uppmärksamheten kring saken tvingade drottningen att gå ut med ett pressmeddelande, där hon bland annat erkände att hon hade underskattat hur mycket prins Joachim och hans familj påverkats av beslutet.

"Jag har fattat mitt beslut som drottning, mor och farmor, men jag har som mor och farmor underskattat hur mycket min yngste son och hans familj påverkats. Det har gjort stort intryck, och jag är ledsen för det", skriver den danska drottningen.

Relevant i framtiden

Anledningen till drottningens radikala beslut är att i likhet med andra kungahus genomföra anpassningar som ska göra monarkin relevant också i framtiden.

"Det är min plikt och min önskan som drottning att se till att monarkin fortsätter att forma sig i takt med tiden", skrev hon och tillägger att det ibland kan innebära att fatta svåra beslut.

Prins Joachim har barnen prins Nikolai och prins Felix tillsammans med Alexandra, grevinna av Frederiksborg, och prinsessan Athena och prins Henrik med sin nuvarande hustru prinsessan Marie.

Barnen kommer efter årsskiftet endast att kunna använda sina adelstitlar som greve och grevinna av Monpezat. De behåller dock sin plats i tronföljden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons