Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning överrumplad av titelreaktioner

Stämningen i den danska kungafamiljen har knappast varit på topp sedan drottning Margrethe meddelade att hennes yngste son prins Joachims barn från och med årsskiftet inte kommer att få titulera sig prins och prinsessa.
Danmark • Publicerad 3 oktober 2022
Prins Joachim och prinsessan Marie tillsammans med sin familj. Prins Nikolai längst till vänster och prins Felix längst till höger. Prinsessan Athena och prins Henrik mellan föräldrarna. Arkivbild.
Prins Joachim och prinsessan Marie tillsammans med sin familj. Prins Nikolai längst till vänster och prins Felix längst till höger. Prinsessan Athena och prins Henrik mellan föräldrarna. Arkivbild.Foto: Philip Davali/Ritzau/TT

– Det är aldrig roligt att se sina barn bli skadade på det sättet, löd en kommentar från prins Joachim efter drottningens besked.

Nyordningen togs alltså inte emot väl av de berördas föräldrar.

Annons

Exempelvis har prins Joachim och hans hustru prinsessan Marie låtit sig intervjuas av den danska tidningen B.T. och där förklarat sin frustration över beslutet.

Bland annat uttrycker de besvikelse över att de, enligt dem själva, inte förvarnats av beslutet.

"Ledsen för det"

Nu har drottning Margrethe tagit bladet från munnen och uttalat sig i den infekterade frågan för första gången sedan titelbeslutet blev känt.

"Jag har fattat mitt beslut som drottning, mor och farmor, men jag har som mor och farmor underskattat hur mycket min yngste son och hans familj påverkats. Det har gjort stort intryck, och jag är ledsen för det", skriver den danska drottningen i ett pressmeddelande på måndagen.

"Med mina 50 år på tronen är det naturligt att både se bakåt och framåt. Det är min plikt och min önskan som drottning att se till att monarkin fortsätter att forma sig i takt med tiden", skriver hon vidare och tillägger att det ibland innebär svåra beslut.

Greve och grevinna

Prins Joachim har barnen prins Nikolai och prins Felix tillsammans med Alexandra, grevinna av Frederiksborg, och prinsessan Athena och prins Henrik med sin nuvarande hustru prinsessan Marie.

Barnen kommer efter årsskiftet endast att kunna använda sina adelstitlar som greve och grevinna av Monpezat. De behåller dock sin plats i tronföljden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons