Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning Margrethe ny rekordhållare

Danmark • Publicerad 15 juli 2023
Drottning Margrethe av Danmark inspekterar hedersvakten på Amalienborgs slott i Köpenhamn i juni i år. Arkivbild.
Drottning Margrethe av Danmark inspekterar hedersvakten på Amalienborgs slott i Köpenhamn i juni i år. Arkivbild.Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT

Drottning Margrethe är den danska monark som suttit längst på tronen. På lördagen passerade hon Christian IV i regentår räknat, enligt ett pressmeddelande från det danska hovet.

Christian IV var dansk kung i 51 år och sex månader fram till sin död 1648. Nu har Margrethe slagit rekordet. Hon tog över tronen 14 januari 1972 och från mitten av juli är hon alltså Danmarks längst sittande monark.

Annons

Margrethe, som fyllde 83 år i april, har flera gånger sagt att hon inte har några planer på att abdikera till förmån för kronprinsen.

När Storbritanniens drottning Elizabeth avled i september 2022 efter över 70 år på tronen, övertog Margrethe också rollen som den längst sittande nu levande monarken i världen. Sveriges kung Carl XVI Gustaf har i september varit kung i 50 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons