Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning Elizabeths kista i Buckingham Palace

Kistan med den brittiska drottningen Elizabeths kvarlevor nådde på tisdagskvällen Buckingham Palace i London.
Storbritannien • Publicerad 13 september 2022
Den flaggdraperade kistan med den brittiska drottningen Elizabeths kvarlevor anlände till Buckingham Palace på tisdagskvällen.
Den flaggdraperade kistan med den brittiska drottningen Elizabeths kvarlevor anlände till Buckingham Palace på tisdagskvällen.Foto: Paul Childs/AP/TT

Bilen med kistan körde sakta i duggregn genom delar av London där gatorna kantades av tusentals människor som kommit för att se en glimt, och för att ta farväl av den bortgångna monarken, rapporterar bland andra BBC.

Inuti den svarta bilen lyste lampor mot den flaggdraperade kistan, och folkmassan utanför Buckingham Palace mötte bilkaravanen den färdades i med hyllningsrop, applåder – och givetvis med filmande upplysta mobiltelefoner.

Annons

Inne i Buckingham Palace väntade kung Charles  III och hans hustru drottninggemålen Camilla för att där ta emot kistan.

Drottningkistan hade då flugits ned från Edinburgh i Skottland.

På onsdagen flyttas kistan till Westminster Hall i London där den ska ligga på lit de parade i fyra dagar. Enligt brittiska medier väntas minst en miljon människor besöka platsen.

På måndag den 19 september begravs Elizabeth II i Westminster Abbey.

Exakt för en vecka sedan, tisdagen 6 september, tog drottning Elizabeth emot den nya Toryledaren Liz Truss som därmed officiellt blev Storbritanniens nya premiärminister.

Mötet ägde rum på slottet Balmoral.

Två dagar senare kom budet att monarken avlidit, 96 år gammal.

Elizabeth II hade vid sin bortgång varit drottning i 70 år. Hon kröntes den 2 juni 1953, då Winston Churchill var premiärminister i Storbritannien. Liz Truss blev den sextonde premiärministern under Elizabeths regenttid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons