Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning Elizabeths sista färd genom Skottland

Drottning Elizabeths sista resa genom Skottland gick i kortege till Holyrood Palace i Edinburgh. Där ska kistan vila över natten.
Tusentals britter hedrade drottningens flagg- och blomdraperade kista utefter vägarna.
Storbritannien • Publicerad 12 september 2022
Kortegen med drottningens kista över bron Queensferry.
Kortegen med drottningens kista över bron Queensferry.Foto: Alastair Grant/AP/TT
Människor har samlats längs gatorna i Ballater för att ta farväl av drottningen.
Människor har samlats längs gatorna i Ballater för att ta farväl av drottningen.Foto: Andrew Milligan/AP/TT

För sista gången lämnade drottningen sitt älskade slott Balmoral i Aberdeenshire. Kortegen med hennes kista i första fordonet följt av hennes personliga vagn inledde resan på söndagsförmiddagen.

– Det är slutet på en era, det är ett stort ögonblick för landet och hela världen, säger Nia Gray-Wannell, som åkt till Balmoral med sina två barn för att hedra drottningen.

Annons

Söndagens avfärd från kungafamiljens skotska residens markerar starten på en nationell sorgeperiod som kulminerar med drottningens begravning den 19 september.

Det svarta fordonet med den framlidna regentens ekkista färdades till Edinburgh, där sörjande under två dagar ska kunna hylla drottningen och säga farväl. Kistan ställs i Palace of Holyroodhouse, den brittiska regentens officiella palats i Skottland, över natten till måndagen.

Utefter vägrenar, på övergångsbroar i samhällen samlades sörjande för att ta farväl. Under den sex timmar och femton minuter långa resan, via Aberdeen, Dundee och Perth, stod undersåtar med hattar, kepsar och mössor i hand av respekt utefter de annars tomma vägarna.

Gatorna och de trånga gränderna i centrala Edinburgh var överfyllda av människor, nästan ända fram till grindarna till slottet Holyroodhouse, grundat av kung David I av Skottland 1128. Och nu nattlig hemvist för drottning Elizabeths kvarlevor.

– Vi lever historia just nu, sade Laura Burns såg drottningens kista under färden till Edinburgh.

På tisdag flygs kistan till London inför begravningen. Prinsessan Anne följer sin mors kista på flygfärden söderut. Enligt brittiska medier väntas minst en miljon människor besöka Westminsterpalatset, där drottningen kommer att ligga på lit de parade.

Fakta: Drottning Elizabeth II

Elizabeth Alexandra Mary föddes klockan 02.40 den 21 april 1926 på 17 Bruton Street, Mayfair, London. Huset finns inte kvar, det revs efter att ha bombats under andra världskriget. Hon var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien. Hon fick sina tre namn efter sin mamma, den gamle kungen Georg V:s mor Alexandra av Danmark, samt sin farmor.

Redan som 13-åring började hon brevväxla med den fem år äldre Philip. När de gifte sig 1947 var hon 21 år. Maken var tidigare prins av Grekland och Danmark. Efter giftermålet blev han åter prins, samt fick titeln hertig av Edinburgh.

Elizabeth var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan den sjuklige kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953 – den första stora tv-sändningen i Storbritannien, och är ett minne för många än i dag.

Drottningen och prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons