Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning Elizabeth avstår parlamentets öppnande

Drottning Elizabeth kommer inte att närvara när det brittiska parlamentet under tisdagen firar sin årliga statsöppning med pompa och ståt.
Storbritannien • Publicerad 9 maj 2022
Storbritanniens drottning Elizabeth under statsöppningen av parlamentet i fjol.
Storbritanniens drottning Elizabeth under statsöppningen av parlamentet i fjol.Foto: Chris Jackson/AP/TT

Under den högtidliga ceremonin talar den formella statschefen – drottning Elizabeth – till parlamentet från sin gyllene tron och lägger då fram dagordningen för det nya arbetsåret.

Men inte i år.

Annons

"Drottningen fortsätter att känna av tillfälliga mobilitetsproblem och har i samråd med sina läkare motvilligt beslutat att inte delta vid öppnandet", skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

I drottningens frånvaro ska i stället tronarvingen prins Charles läsa hennes tal till parlamentet. Hovet meddelar också att också prins William ska delta i ceremonin.

Den 96-åriga monarken har haft problem med rörligheten på sistone, vilket tvingat henne att dra sig undan ett antal tillställningar. När hon nu inte kan delta blir det blott tredje gången sedan hon tillträdde tronen för 70 år sedan som hon inte närvarar vid statsöppningen – de två tidigare gångerna för att hon var gravid med prinsarna Andrew och Edward, 1959 respektive 1963.

Att prins Charles nu ska ta över hennes uppgifter under öppnandet är enligt The Times ett brott mot tidigare traditioner och ett betydande steg i överlämnandet av tronen. När kungen eller drottningen inte kan närvara ska traditionsenligt lordkanslern läsa monarkens tal.

Det 1 400 år gamla ämbetet avskaffades i stort 2006, men de flesta av lordkanslerns uppgifter har tagits över av justitieministern. Tidigare uppgifter har gjort gällande att just dagens justitieminister Dominic Raab skulle läsa talet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons