Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dömd för Husummord nekas prövning i HD

Högsta domstolen (HD) nekar prövningstillstånd för den 44-årige man som i juli dömdes till fem års fängelse för det 25 år gamla mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum.
Brott • Publicerad 13 september 2022
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den dömde mannen och hans försvarare hade i första hand yrkat på att HD skulle ogilla åtalet för mord och i andra hand på strafflindring och ändrad ränteberäkning av skadeståndet, men HD avslår nu den begäran och hovrättsdomen står därmed fast.

Det var den 23 november 1996 som 16-åriga Malin Lindström försvann i Husum i Örnsköldsviks kommun. När hennes kropp hittades i ett skogsområde strax utanför Husum den 22 maj 1997 visade det sig att hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Annons

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en då 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet, men mannen friades i oktober samma år, framförallt då det saknades teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet.

Utredningen fick ett nytt genombrott 2020 då en ny analys lyckats få fram en dna-profil ur en spermafläck som hittats på flickans byxor som matchade med den tidigare friade mannen.

Våren 2022 beslutade Högsta domstolen att ärendet med anledning av den nya bevisningen skulle beviljas resning till nackdel för den nu 44-årige mannen. Under sommaren hölls en ny förhandling i hovrätten för nedre Norrland, där mannen dömdes till fem års fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons