Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dömd barnmorska slipper prövotid

En barnmorska som dömts för grovt vållande till kroppsskada sedan ett barn fick svår syrebrist vid en förlossning slipper åläggas prövotid.
Arbete • Publicerad 9 december 2022
En barnmorska som dömts för grovt vållande till kroppsskada slipper åläggas prövotid. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I februari 2020 dömdes barnmorskan till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten. Spädbarnet drabbades av hjärnskador efter en långdragen förlossning 2016 och avled ett år senare i hemmet, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Domen överklagades av barnmorskan till hovrätten i Skåne. Hösten 2021 fastställde rätten den tidigare domen, men barnmorskan slapp dagsböter med hänvisning till att processen dragit ut på tiden.

Annons

I januari i år anmälde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) barnmorskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Ivo – som tidigare kritiserat barnmorskan – menade att brottet var allvarligt och yrkade på en treårig prövotid.

Men HSAN avslår yrkandet om prövotid. Nämnden skriver bland annat att särskilda skäl framkommit.

HSAN hänvisar till att yttre omständigheter kan ha påverkat skeendet. Det bekräftas genom att rutiner ändrades på avdelningen dagen efter förlossningen.

Barnmorskan har också arbetat länge och har varken före eller efter den aktuella förlossningen visat någon brist i sin yrkesutövning, skriver HSAN.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons