Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domare säger nej till Trump – kliver inte av

Domaren som ska döma i målet där Donald Trump är åtalad för att ha försökt ogiltigförklara valresultatet 2020 har avvisat expresidentens krav om att få henne utbytt.
USA • Publicerad 28 september 2023
Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.Foto: Artie Walker Jr./AP/TT

Trumps advokater lämnade nyligen in en anmälan om att domaren Tanya Chutkan borde avsäga sig uppdraget eftersom hon fällt kommentarer som advokaterna påstår visar att hon är partisk.

Chutkan ska enligt Trumps advokater bland annat ha sagt att kongresstormningen var inspirerad av "blind lojalitet till en person som förresten förblir fri till denna dag."

Annons

Själv avfärdar hon dock att hon skulle ha uttryckt sig på ett partiskt sätt.

"Domstolen har aldrig intagit den hållning som försvaret (Trumps advokater) tillskriver den: att Trump, den tidigare presidenten, bör åtalas och fängslas", skriver Chutkin i en 20 sidor lång inlaga där hon nekar till de anklagelser som framförts i anmälan mot henne.

Trump står åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att demokraten Joe Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Chutkan, som tilldelats fallet, har tidigare meddelat att rättegången mot Trump inleds den 4 mars nästa år.

Den federala rättegången rör ett av flera åtal som riktats mot Trump och många av hans närmaste medarbetare.

Fakta: Åtalad på fyra punkter

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons