Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dom: Vård och fängelse efter anlagd storbrand

Närmare 40 äldre fick evakueras vid branden som förstörde fem huskroppar på Södra sjukhusområdet i Ängelholm.
Nu döms två unga män till rättspsykiatrisk vård respektive sex års fängelse för grov mordbrand efter att ha anlagt storbranden förra våren.
Brott • Publicerad 5 september 2022
Bild från branden i mars på Södra sjukhusområdet i Ängelholm. Arkivbild.
Bild från branden i mars på Södra sjukhusområdet i Ängelholm. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt åtalet anlades branden natten till den 16 mars – i eller vid en soffa inne i ett HBV-hem. Den spred sig sedan till fyra intilliggande byggnader och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun.

Männen, som är 18 respektive 21 år, bodde då i ett HVB-hem på området. De åtalades för grov mordbrand, något männen före rättegången förnekade. En av de två medgav dock att han har anlagt brand, och i förundersökningen sade han att det inte var meningen att branden skulle få en så stor spridning. Motivet angavs i ett tidigare polisförhör vara att de ville markera missnöje för personalen. Bland annat ska en av de nu dömda ha blivit arg för att personalen på HVB-hemmet inte hade möjlighet att hämta honom i samband med att han varit på ishockeymatch i Malmö.

Annons

En av de åtalade, 21-åringen, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han är allvarligt psykiskt störd – och att han också var det då branden anlades. Han döms till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den andre mannen, som även han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, led inte av någon allvarlig psykisk störning vid brottet och döms därför till sex års fängelse av Helsingborgs tingsrätt.

Det sammanlagda värdet på byggnaderna som skadades eller riskerade att komma till skada är omkring 100 miljoner kronor, har åklagaren tidigare skrivit i stämningsansökan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons