Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dom för attack mot regimkritiker står fast

Domen mot en rysk man som attackerade en tjetjensk regimkritiker i Gävle står fast. Högsta domstolen kommer inte att pröva saken.
Brott • Publicerad 7 maj 2021
Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov (bilden) angreps av en man med hammare. Gärningsmannen dömdes i tings- och hovrätt och får inte sin sak prövad I HD. Arkivbild.
Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov (bilden) angreps av en man med hammare. Gärningsmannen dömdes i tings- och hovrätt och får inte sin sak prövad I HD. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I och med att HD inte ger prövningstillstånd kommer mannen få avtjäna sitt tolv år långa fängelsestraff, rapporterar P4 Gävleborg.

Mannen, som är i 30-årsåldern, attackerade bloggaren Tumsu Abdurachmanov med hammare i dennes hem i Gävle förra året. Säkerhetspolisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst och att motivet var politiskt.

Annons

Abdurachmanov lyckades övermanna gärningsmannen och fick honom att erkänna att han skickats från Moskva, vilket han också filmade.

Mannen dömdes till tio års fängelse för mordförsök i tingsrätten, vilket skärptes till tolv år i hovrätten i april. Tingsrätten såg det som självklart att en stat med stora resurser låg bakom attacken, då det planerats utförligt i förväg. Hovrätten drog dock inga säkra slutsatser om mannens kopplingar till den tjetjenska säkerhetstjänsten.

Till sitt försvar har den dömde hävdat att han lydde en annan persons order då han inte vågade annat. Denna namngivna person, en utländsk medborgare, har varit häktad i sin frånvaro.

Som ytterligare påföljd kommer han efter fängelsestraffet att utvisas från Sverige på livstid.

En kvinna som dömdes för medhjälp till mordförsöket fick sitt straff sänkt i hovrätten, från åtta års fängelse till ett och ett halvt.

Fakta: Attacker mot exiltjetjener

Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari 2020 i Gävle hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.

Den 30 januari 2020 dödades bloggaren Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike, och i juli sköts en välkänd kritiker av regimen ihjäl i Wien i Österrike.

I augusti 2019 sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons