Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spridningen ökar mest bland yngre

Coronaviruset sprids mest i yngre åldersgrupper.
På flera håll har utbrott av covid-19 konstaterats bland annat på fester och på arbetsplatser.
Coronaviruset • Publicerad 6 oktober 2020
Anders Tegnell vid tisdagens pressträff om coronaläget.
Anders Tegnell vid tisdagens pressträff om coronaläget.Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkhälsomyndigheten justerar siffrorna för antalet bekräftade döda med covid-19. Totalt har 5 883 personer avlidit i Sverige, vilket är tolv färre än den tidigare noteringen.

Antalet bekräftat smittade med covid-19 är sammanlagt 96 145 personer.

Spridning i hockeylag

Annons

Folkhälsomyndigheten konstaterar att det inom flera regioner skett utbrott av covid-19 på studentfester, privata fester, arbetsplatser och bland idrottsutövare, i synnerhet inom hockeylag.

– Vi har haft kontakt med Finland och Norge som ser liknande mönster, så vi håller tillsammans på att titta på vad det är i just hockeyn som gör att man ser mer spridning, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det handlar om spridning inom lagen, exempelvis via omklädningsrum eller i avbytarbås.

– Det finns väldigt lite som talar för att det sker ute på isen, säger Tegnell.

Få IVA-vårdade

En del regioner i Sverige, däribland Skåne och Stockholm ser en ökad smittspridning. Men ökad smitta översätts inte automatiskt i fler IVA-vårdade på landets sjukhus – få är i nuläget inlagda på grund av covid-19. Tegnell tror att den främsta anledningen till det är att det i första hand är yngre som smittas nu.

– Vi vet samtidigt från i våras att det blir en eftersläpning på antalet smittade och hur många som sedan IVA-vårdas. Men hur det kommer att se ut framöver går inte att se nu, säger Tegnell.

Viktigt med besök

Från den 1 oktober är det tillåtet att besöka äldreboenden i Sverige.

– Jag tror att det fungerar väl på många håll, men vi har fått en del kontakter från anhöriga som velat göra besök, och där de boende har velat ta emot dem, men som har blivit nekade, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att det kommer på plats, och att man inte har begränsningar i den enskildes möjlighet att ta emot besök.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons