Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödssiffran stiger i oroligt Somaliland

Somalia • Publicerad 7 februari 2023
FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar till lugn, och att de ansvariga bakom dödsskjutningarna måste ställas till svars. Arkivbild.
FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar till lugn, och att de ansvariga bakom dödsskjutningarna måste ställas till svars. Arkivbild.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Strider mellan grupper i den ensidigt utropade staten Somaliland på Afrikas horn fortsatte på tisdagen, och dödstalet steg till minst 20. Omkring 120 personer har skadats enligt FN-uppgifter.

Oroligheterna beror på motsättningar mellan regeringsstyrkor från Somaliland och en beväpnad grupp som svär trohet till Somalia.

Annons

De regelrätta striderna, som blossade upp på måndagen, pågick främst i staden Las Anod även sent på tisdagen.

En lokal ledare sade att soldater från Somalilands militära styrkor försökte ta sig in i staden Las Anod, som för närvarande delvis kontrolleras av grupper som vill att staden och regionen Sool ska vara en del av Somalia.

Oroligheterna bröt ut sedan en grupp så kallade åldermän uppmanat till återförening med Somalia.

FN:s människorättschef Volker Türk uppmanade ansvariga i Somaliland att "med en trovärdig och oberoende utredning" försöka finna vilka som låg bakom dödsfallen.

Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991, men Somalilands suveränitet och självständighet har inte erkänts av det internationella samfundet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons