Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Djungeldjuren får terapi innan de släpps igen

Ozeloter, tukaner och spindelapor. Djurskyddscentret i Panamas huvudstad får in alla möjliga arter. Men vädjar till centralamerikanerna att inte köpa vilda husdjur.
Panama • Publicerad 7 januari 2023
En spindelapa på Panama Citys rehabiliteringscenter väntar på att återfå friheten.
En spindelapa på Panama Citys rehabiliteringscenter väntar på att återfå friheten.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
En beslagtagen ozelot hänger på veterinären i korridoren på rehabiliteringscentret i Panam City.
En beslagtagen ozelot hänger på veterinären i korridoren på rehabiliteringscentret i Panam City.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
Rehabiliteringscentret får in alla möjliga arter. Här en tukan som får vård i väntan på att kunna släppas fri.
Rehabiliteringscentret får in alla möjliga arter. Här en tukan som får vård i väntan på att kunna släppas fri.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Många tycker spindelapor är söta och roliga, vilket gör dem till populära husdjur – trots att lagen i exempelvis Panama förbjuder handel med dem.

– Folk förstår inte att de inte bara kan köpa ett vilt djur från någon utan tillstånd, säger Felipe Cruz, som jobbar vid miljödepartementet i Panama City, till nyhetsbyrån AP.

Annons

Spindelaporna påminner en del om de dödskalleapor som Pippi Långstrumps "Herr Nilsson" odödliggjort som just sällskapsdjur. Men den förstnämnda är i flera fall mer utsatt, exempelvis vad gäller röd spindelapa som klassas som akut utrotningshotad.

Fattiga människor i glesbygd lockas ändå att sälja vilda djur, som sedan marknadsförs som husdjur, säger biologen Samuel Sucre till AP. Han har själv tillstånd att föda upp dylika arter, men säger att den otillåtna konkurrensen är stor.

– Problemet med illegal handel i sådana här länder, utvecklingsekonomier, är att folk inte förstår värdet av denna resurs, säger han, syftande på de arter vars existens hotas av handeln.

I det statliga rehabiliteringscentret vid Panamakanalen i huvudstadens södra delar hoppar beslagtagna spindelapor omkring i väntan på att kunna sättas ut i djungeln igen. "Terapin" består bland annat i att vänja dem av vid att äta de frukter människor har hemma, till förmån för vilda grödor och även fågelägg.

– De är väldigt vana vid mänsklig närvaro, säger Erick Núñez, mångfaldschef på miljödepartementet, till AP.

Men personalen måste vänja av djuren även från det.

– Här kommer vi bara in en gång om dagen, med mat. Det är väldigt lite kontakt.

Ämnet djurskydd aktualiserades i höstas när Panama stod värd för COP19, årets möte inom Cites, ett globalt samarbete för att komma överens om skydd för hotade arter. 180 länder deltog, och ett viktig resultat blev utökade åtgärder för ett antal hajarter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons