Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Diktatorns smutsiga hemlighet syns från rymden

En tidigare Sovjetrepublik är en av världens värsta utsläppare av metangas.
Förra året orsakade metanläckor från två fält i landet mer global uppvärmning än Storbritanniens totala utsläpp av växthusgaser, avslöjar satellitbilder.
Turkmenistan • Publicerad 10 maj 2023
Turkmenistans president Serdar Berdymuchamedov. Arkivbild.Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Koldioxid är en välkänd klimatbov. Men metan får allt mer uppmärksamhet. Det är den växthusgas som står för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen.

Metan har större uppvärmande effekt än koldioxid men har mycket kortare livstid i atmosfären. En minskning av metanutsläppen ses därför som ett sätt för världen att köpa sig mer tid för att tackla klimatförändringarna.

Sluten stat

Annons

Många riktar nu blickarna mot Turkmenistan, som är en av de allra värsta utsläpparna av metangas. Internationellt växer trycket för att få landet – som leds av diktatorn Serdar Berdymuchamedov och bedöms vara ett av de mest slutna i världen – att städa upp sina föroreningar.

Hittills har andra länder inte höjt rösten nämnvärt för att få den centralasiatiska regimen att skärpa sig. Men inför årets klimattoppmöte COP28 i Förenade arabemiraten ökar de diplomatiska ansträngningarna, rapporterar Bloomberg.

De två petrostaterna Förenade arabemiraten och Turkmenistan har nära band. Och tjänstemän står nu redo att arbeta med Turkmenistan för att tygla dess metanläckor, var budskapet från en emiratisk representant för FN-mötet i ett tal i Dubai nyligen.

– Vi ser det som en enorm möjlighet för Turkmenistan, sade Saamir Elshihabi, chef för energiomställningsfrågor under COP28, och lade till att olja och gas kommer att tas "på största allvar" under klimatkonferensen.

USA har också lyft frågan. Utrikesminister Antony Blinken diskuterade nämligen möjliga sätt att minska metanutsläppen från olje- och gassektorn när han mötte sin turkmenska motsvarighet Rashid Meredov i Washington i april.

Satellitbilder avslöjar

Turkmenistan är inte direkt känt för att dela information till omvärlden – men dess problem syns från rymden.

Förra året läckte landets två främsta fossila bränslefält 4,4 miljoner ton metangas, enligt satellitdata som företaget Kayrros har analyserat för den brittiska tidningen The Guardian. Tillsammans stod de två fälten för utsläpp motsvarande 366 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket är mer än Storbritanniens totala utsläpp under året.

Att ta itu med läckor från anläggningar som hanterar fossila bränslen är det snabbaste och billigaste sättet att minska utsläppen av metan. Men den turkmenska infrastrukturen är i dåligt skick, enligt experter.

Det kan dock räcka att fixa ventiler och rör för att stoppa stora utsläpp från olje- och gasanläggningar, enligt Kayrros-chefen Antoine Rostand.

– Det är väldigt enkelt att göra, det kostar inget för medborgarna och för producenterna är kostnaden marginell, säger han till The Guardian.

Fakta: Kraftfull växthusgas

Metan är en luktfri och färglös gas, och det enklaste kolvätet. Molekylen består av en enda kolatom och fyra väteatomer (CH4).

Näst koldioxid är metan den gas som har störst påverkan på växthuseffekten. Men metan är inte lika långlivad som koldioxid, den försvinner ur atmosfären efter omkring tio år, i stället för att som koldioxid stanna kvar i flera hundra år.

Metan bildas exempelvis vid naturliga processer, av idisslande djur eller då organiskt material förmultnar. Men det läcker även ut fossilt metan vid utvinning av kol, olja och naturgas.

Under 2000–2007 låg utsläppen av fossil metangas på en relativt konstant nivå, men därefter syns en markant ökning. Det beror enligt många forskare sannolikt på att bland annat utvinningen av skiffergas då ökade kraftigt.

Källor: NE, SMHI, Nature

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons