Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Damberg: "Ett angrepp på vår rättsstat"

Ett handgranatsdåd i Uppsala misstänks vara riktat mot en polis som bor i flerfamiljshuset där explosionen inträffade – men ingen har ännu gripits.
”Ett angrepp mot en enskild polis är ett angrepp på vår rättsstat och ", säger inrikesminister Mikael Damberg i ett uttalande.
Brott • Publicerad 14 november 2020
En handgranat misstänks vara riktad mot en polis som bor i flerfamiljshuset i Uppsala där explosionen inträffade. Arkivbild.
En handgranat misstänks vara riktad mot en polis som bor i flerfamiljshuset i Uppsala där explosionen inträffade. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Han kopplar granatattacken till polisens offensiva arbete mot grovt kriminella.

"Polisen är just nu mitt inne i flera offensiva insatser mot de kriminella nätverken i såväl Uppsala som på flera andra håll i Sverige, och de kommer inte att backa en millimeter i sitt arbete. Tvärtom. Våra brottsbekämpande myndigheter kommer oförtröttligt att fortsätta jaga dem dag och natt, och de har hela samhället bakom sig", säger han.

Annons

Rikspolischef Anders Thornberg är inne på samma spår.

"Om brottet är riktat mot polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället", säger han i ett uttalande.

Högt tryck

Thornberg gör sitt uttalande tillsammans med Ulf Johansson, regionpolischef Mitt, på polisens hemsida.

"Ingen blev skadad och omfattande polisiär insats och utredning pågår. Är brottet riktat mot polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället, och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi står enade och ser över resurserna så att vi har det som krävs för att vi ska kunna gripa och lagföra de skyldiga. Vår kollega står inte ensam", säger Anders Thornberg.

Ulf Johansson säger att "alla ska känna sig trygga och vi kommer att fortsätta att arbeta i oförändrad takt mot den grova organiserade brottsligheten".

– Vi tror inte att det är en slump att det smäller där han bor, men utredningen jobbar vidare och det är alldeles för tidigt att säga vad detonationen kan bero på, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen region mitt.

Vilken yrkesroll den aktuella polisen har vill han inte gå in på, och inte heller vilka skyddsåtgärder som satts in.

"Genomsöker minutiöst"

Under dagen har Nationella bombskyddet varit på plats i flerbostadshuset i Sala backe i Uppsala. Detonationen inträffade i ett trapphus strax före klockan 6.00 på lördagsmorgonen.

Efter den tekniska undersökning som gjorts misstänker polisen att det är en handgranat som detonerat.

När det gäller boende i fastigheten så har polisen anmanat dem att stanna inne.

Annons

– Vi vill att de stannar inne tills vi har säkrat platsen. Man måste vara oerhört noggrann när något detonerat, därför genomsöker vi området och dess omnejd minutiöst, säger Jonas Eronen.

Särskild händelse

Efter detonationen har polisen beslutat om att inleda en så kallad särskild händelse.

– Vi har beslutat om detta eftersom det rör sig om ett väldigt allvarligt brott. Man gör det för att frigöra resurser och avlasta den ordinarie verksamheten. På så sätt effektiviserar vi arbetet med förundersökningen, säger Jonas Eronen.

Polisen är angelägen om att få tips från allmänheten, som kan ha gjort iakttagelser i samband med detonationen.

Under lördagseftermiddagen avslutades den tekniska undersökningen vid platsen och ett stort antal vittnen har hörts av polisen.

– Arbetet fortskrider men fortfarande är ingen gripen, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson till TT vid 20.20-tiden på kvällen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons