Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Det händer om en kandidat blir svårt sjuk

USA:s president Donald Trump har smittats av covid-19 mitt i brinnande valrörelse.
Han tycks vara vid god vigör – men frågor väcks om vad som händer med valet om en månad om presidenten skulle bli allvarligt sjuk.
USA • Publicerad 3 oktober 2020
USA:s president Donald Trump anländer till militärsjukhuset Walter Reed utanför Washington D.C.
USA:s president Donald Trump anländer till militärsjukhuset Walter Reed utanför Washington D.C.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Kan presidentvalet skjutas fram?

Presidenten kan inte på egen hand besluta att skjuta fram valet. Kongressen har mandat att flytta valdagen och kan i teorin delegera detta ansvar till presidenten.

Annons

Demokraterna har majoritet i kongressens ena kammare, representanthuset, och skulle därmed kunna avgöra om det är rimligt att skjuta fram valet.

Donald Trumps mandatperiod avslutas den 20 januari 2021 och om ingen ny president står redo att ta över då får representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, ta över på tillförordnad basis.

Vad händer om Trump inte kan delta?

Om en vald kandidat inte längre vill eller kan vara med lutar det åt att partiernas högsta styrande organ får välja en ersättare.

I Republikanernas fall har den nationella styrelsen (Republican National Committee, RNC) en teoretisk möjlighet att kalla till ett nytt partikonvent. Partiets toppskikt får då välja vem som helst.

Om delstater inte har lagar som tillåter en ändring av kandidatens namn på valsedlarna så kommer domstolar troligen få träda in.

Om något händer efter valdagen?

Om en kandidat har blivit formellt utsedd till USA:s tillträdande president (president-elect) är det den tillträdande vicepresidenten som ska kliva in om något händer, enligt konstitutionen. Om något händer mellan valdagen och elektorernas val i december så är det mer oklart vad som händer – likaså om något händer efter att elektorerna valt men innan den nytillträdda kongressen formellt räknat rösterna i början av januari.

I dessa glipor – situationer som USA aldrig befunnit sig i – lär det uppstå rättsliga tvister.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons