Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Det finns inga snabba lösningar”

– Jag förstår att det finns en frustration. Vi försöker att göra saker, men det finns inga snabba lösningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth, om sjuksköterskeprotesterna mot arbetssituationen på Blekingesjukhuset.
Blekinge • Publicerad 6 maj 2019 • Uppdaterad 7 maj 2019
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth.Foto: Marcus Palmgren

Övertid och sjuktal hade börjat minska. Men efter årsskiftet märks en ökning igen.

– Det är något vi tar på allvar. Vi jobbar med rekrytering och med arbetsmiljön, säger Lars Almroth, tidigare sjukhuschef, nu direktör för all hälso- och sjukvård i Region Blekinge.

Annons

I december togs beslut på Blekingesjukhuset om att stänga avdelning 57 på medicinkliniken. Stängningen blev ett faktum i mitten av januari. Patienterna fördelades på tre andra avdelningar. Det gick så pass snabbt att inte alla förberedelser och kompetensutbildning hanns med inför omställningen.

Efter att ytterligare personal slutat, har sex vårdplatser till stängts igen.

–Det gick inte längre att hålla avdelningen öppen. Vi blev tvungna att göra en förändring. Men vi har en dialog, och kommer att fortsätta att ha en dialog, säger Lars Almroth.

För närvarande saknas det ett 30-tal sjuksköterskor på Blekingesjukhuset enligt hälso och sjukvårdens personalavdelning. Inhyrd personal används till en del, för att täcka övriga pass plockas fast anställd personal in.

– Fast det är inget nytt fenomen, så har det sett ut i alla tider. Om någon blir sjuk till nattskiftet behöver någon annan gå in. Vi har ett ansvar för arbetsmiljön. Men människor slutar inte att bli sjuka och vi har ansvar för Blekingebornas vård, säger Lars Almroth.

Nya krav ställs på vården när andelen äldre ökar i befolkningen. Samtidigt är det brist på sjuksköterskor över hela landet. Utan tillräckligt med sjuksköterskor går det inte att hålla alla vårdplatser öppna.

Insatser pågår för att få fler sjuksköterskor till Blekingesjukhuset och behålla dem.

– Vi har gjort rejäla satsningar på lönerna de senaste åren, mer än avtalet. Vi har satsat på kompetensutveckling och numera går det att studera till specialistsköterska och få betalt under tiden. Vi jobbar med rekryteringen. Det är inte som att vi inte gör något, men det finns ingen quick fix att ta till, säger Lars Almroth.

En utredning görs av hur många vårdplatser Blekingesjukhuset ska ha och hur de ska vara bemannade.

– Den håller vi på med, vi jobbar med den. Blekingesjukhuset ska möta Blekingebornas vårdplatsbehov idag, inte som det såg ut för 20 år sedan, säger Lars Almroth.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons