Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokratiförening mister 90-konto

Samhälle • Publicerad 2 oktober 2020
DMRF lever inte upp till Nordeas regelverk, enligt Svensk insamlingskontroll. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT

Demokrati och Mänskliga Rättigheters Förbund (DMRF), som arbetar för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Iran, blir av med sitt 90-konto.

Svensk insamlingskontroll motiverar beslutet med att DMRF inte lever upp till Nordeas regelverk.

Annons

– Nordea har krav enligt penningtvättslagstiftningen att ställa frågor för att lära känna sin kund tillräckligt bra, för att kunna bedöma risken i transaktioner. Och där tycker Nordea inte att de har uppnått tillräcklig kundkännedom, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll.

Svensk insamlingskontroll ställer flera krav på organisationer med 90-konton, bland annat att de ska leva upp till Nordeas regelverk, att högst 25 procent av de insamlade medlen får gå till administration, och att ledamöter i styrelsen inte får ha betalningsanmärkningar.

Plusgirokonton som börjar på 90 fungerar som en kvalitetsstämpel för att givare ska känna sig trygga med att de insamlade pengarna används på rätt sätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons