Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokrater: Trump svek gravt sin ämbetsed

De har jobbat med klienter som tidigare Trumprådgivaren Roger Stone och den sexbrottsdömde affärsmannen Jeffrey Epstein.
USA:s förre president Donald Trump har anlitat nya försvarsadvokater – en vecka före riksrättsprocessen mot honom.
USA • Publicerad 2 februari 2021
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s senat, där riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump kommer att hållas.
USA:s senat, där riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump kommer att hållas.Foto: AP/TT

Rubrikerna var stora när Trumps förra juridiska team under helgen lämnade skutan, något som enligt medier berodde på oenighet kring försvarsstrategin: Expresidenten ska ha beordrat dem att fokusera på hans påståenden om valfusk – en taktik som rådgivare varnat för, skriver tidningen The Washington Post.

Nu har Trump anlitat två nya advokater som ska försvara honom i rättegången som startar i senaten i nästa vecka. Den tidigare presidenten står åtalad för anstiftan till uppror, efter att hans anhängare genomförde en dödlig attack mot kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

"Ett gravt svek"

Annons

Ex-presidenten anklagas för att "i ett gravt svek av sin ämbetsed" ha eggat en folkmassa att angripa Kapitolium i Washington DC. Det måste dras en tydlig gräns, argumenterar de demokratpolitiker som leder riksrättsåtalet.

"Att inte fälla skulle stärka framtida ledare i försök att behålla makten till vilket pris som helst – och skulle ge sken av att det inte finns någon gräns som en president inte kan överskrida", skriver de i en första framställan, där de tillägger att det amerikanska folket måste försvaras gentemot en president som "provocerar fram våld för att omkullkasta demokratin".

Redan under tisdagen ska Trumpsidan meddela hur den ställer sig till anklagelserna.

Åtalade inte Cosby

De två nya advokaterna, David Schoen och Bruce Castor, har tidigare erfarenheter av högprofilerade fall och kontroversiella klienter. Castor, som har varit distriktsåklagare i Pennsylvania, skapade rubriker när han 2005 avstod från att åtala skådespelaren Bill Cosby för sexuella övergrepp – något Cosby senare fälldes och dömdes till fängelse för, skriver tidningen USA Today.

"Jag ser det som ett privilegium att får representera den 45:e presidenten. Vår grundlags styrka står inför en aldrig tidigare skådad prövning", säger han i ett uttalande.

Brottmålsadvokaten Schoen är verksam i Alabama, New York och Washington DC. Han har bland annat försvarat Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som dömdes för att ha förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen i samband med den så kallade Rysslandsutredningen (men som nyligen benådades av Trump). Schoen ska också ha tackat ja till att företräda affärsmannen och den tidigare dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein kort innan han avled, enligt advokatens egen utsago i Atlanta Jewish Times.

Brott mot grundlagen?

De två nyanställda verkar redan ha fått den tidigare presidenten att öppna sig för en annan försvarsstrategi, nämligen att hävda att det är grundlagsvidrigt att ställa en (ex-)president som redan avgått inför riksrätt.

"Både Schoen och Castor instämmer med att riksrätten bryter mot grundlagen – något 45 senatorer visade att de håller med om vid en votering förra veckan", heter det i ett uttalande från Trumps kontor.

Det syftar på den omröstning som Republikanerna nyligen initierade i den 100 ledamöter tunga senaten, om huruvida riksrättsåtalet skulle avfärdas som grundlagsvidrigt.

45 senatorer, alla republikaner, röstade för. De utgjorde ingen majoritet så riksrätten blir av, men utslaget ger en fingervisning om hur svårt det blir för Demokraterna att samla de två tredjedelars majoritet som krävs för fällande dom.

Framtida förbud

Annons

Strider då åtalet mot grundlagen? Det är något juridiska experter tvistar om. Själva syftet med riksrätt är ju att avsätta den anklagade från sitt ämbete, och Trump har redan lämnat Vita huset.

Men många kongresspolitiker anser att attacken mot Kapitolium, ofta beskrivet som "demokratins hjärta", var alldeles för allvarlig för att gå obemärkt förbi – och de anser att Trump bär ansvaret för den.

Fälls expresidenten finns det dessutom en möjlighet för senaten att förbjuda honom från att i framtiden inneha folkvalda ämbeten, något som lockar Demokraterna.

Donald Trump är den förste i USA att ställas inför riksrätt två gånger. Den förra riksrättsprocessen inleddes i december 2019 och rörde anklagelser om att den dåvarande presidenten pressat Ukrainas ledning för egen politisk vinning. Den slutade i ett friade.

Fakta: Riksrätt i USA

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. I den första artikelns andra sektion står att "representanthuset ensamt har makt att ställa (någon) inför riksrätt". I den tredje sektionen slås fast att enbart senaten har rätt att pröva sådana fall.

Vid sidan av presidenten kan högt uppsatta federala tjänstemän och domare ställas inför riksrätt.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Formella riksrättsanklagelser läggs således fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Donald Trump (2019–20), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons