Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Delstaterna som kan avgöra USA:s senatsval

En astronaut, en stridspilot och en "Trump-figur".
Det är några av huvudpersonerna i de stenhårda delstatsbataljer som kan avgöra USA:s senatsval – och därmed presidentens chanser att driva igenom sin politik.
USA • Publicerad 4 oktober 2020
Den före detta representanthusledamoten Gabrielle Giffords, som skadades svårt vid ett mordförsök 2011, med sin man Mark Kelly – senatskandidat i Arizona – i bakgrunden. Arkivbild.
Den före detta representanthusledamoten Gabrielle Giffords, som skadades svårt vid ett mordförsök 2011, med sin man Mark Kelly – senatskandidat i Arizona – i bakgrunden. Arkivbild.Foto: Bizuayehu Tesfaye/AP/TT
Den republikanska senatorn Joni Ernst från Iowa under en intervju i augusti.
Den republikanska senatorn Joni Ernst från Iowa under en intervju i augusti.Foto: Andy Abeyta/AP/TT

Makten att stifta lagar nya lagar i USA ligger hos kongressen, som består av senaten och representanthuset.

Samtidigt som amerikanerna röstar på Joe Biden eller Donald Trump som president hålls val om samtliga platser i representanthuset och ungefär en tredjedel av senatens 100 platser.

Annons

Demokraterna siktar på att ta över minst tre av Republikanernas 53 senatsplatser. Vid en presidentvalsseger för Joe Biden tar partiet i så fall makten över hela kongressen, om man samtidigt försvarar sin relativt säkra majoritet i representanthuset.

Republikaner sitter löst på sju senatsplatser, enligt de senaste mätningarna.

Här är tre av delstaterna där kampen är som hårdast.

1. Heta Arizona

En av de hetaste striderna står i ökendelstaten Arizona, i sydvästra USA.

Den sittande republikanen Martha McSally har legat efter den demokratiske utmanaren Mark Kelly i mätningar i över ett år, även om marginalen har minskat de senaste veckorna.

Den före detta stridspiloten McSally – historisk som den första amerikanska kvinnan att flyga ett attackplan i strid – tog över mandatet efter den mångårige senatorn John McCain, som avled 2018. Att hon inte fått sin plats genom ordinarie val väntas ligga henne i fatet.

Hennes utmanare har dessutom en stark personlig berättelse att stötta upp sin kampanj med. Kelly, tidigare astronaut, har byggt vidare på sin hustru Gabrielle Giffords politiska karriär efter det att Giffords 2011 utsattes för ett mordförsök som gav henne bestående hjärnskador.

– Det finns en tydlig story där, om en Kelly som kommit in i politiken genom stöd från sin fru, som alla känner till och som många har sympatier för med anledning av vad hon gått igenom, säger Frances E. Lee, statsvetare och professor vid Princeton University, till TT.

Annons

2. Demokratiska Colorado

En annan av de mest sårbara republikanerna, Cory Gardner, kommer från Colorado – en delstat som har röstat demokratiskt i de senaste tre presidentvalen.

Utmanaren John Hickenlooper leder i mätningarna. Gardner har dock större kampanjkassa och har knappat in en aning.

– Men Gardner hade nog behövt distansera sig mer från sina partikamrater på nationell nivå. Han gör sig sårbar genom att lägga sig så nära den republikanska partilinjen, vilket inte är en fördel i hans delstat, säger Frances E. Lee.

3. Outsidern i Iowa

Allra mest spännande är det kanske i Iowa, där demokraten och stadsplaneraren Theresa Greenfield har en liten ledning över den sittande republikanen Joni Ernst.

– Ernst är en riktig Trump-figur. Hon har fört en populistisk kampanj, som en outsider som vill skaka om i Washington.

Greenfield lastar Ernst för att ha varit lojal med presidenten och hans, som Demokraterna ser det, katastrofala hantering av pandemin – i ett läge där virusspridningen ökar i delstaten. Ernst har svarat med att utmåla Greenfield som ett hot mot lag och ordning.

Annons

– Här handlar det, till skillnad från i Arizona, mer om politik än person, säger Frances E. Lee.

Andra delstater där sittande republikaner är hotade är Georgia, Maine, Montana och North Carolina. Samtidigt sitter demokratiska senatorer löst i Alabama och Michigan.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Capitolium i huvudstaden Washington DC.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

Ledamöterna i representanthuset väljs om vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: Representanthuset och senaten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons