Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Delstater i USA slopar restriktioner

Fullsatta restauranger och inga krav på munskydd eller avståndstagande. Floridas guvernör har lyft i princip alla virusrestriktioner i ett slag.
Flera andra delstater, inklusive New York, snabbar på med återöppningen.
USA • Publicerad 4 maj 2021
Maximo Gomez-parken i Miami har nyligen öppnat efter att ha varit stängd på grund av virusrestriktioner. Floridas guvernör Ron de Santis har fattat beslut om att slopa i princip alla virusrestriktioner i delstaten.
Maximo Gomez-parken i Miami har nyligen öppnat efter att ha varit stängd på grund av virusrestriktioner. Floridas guvernör Ron de Santis har fattat beslut om att slopa i princip alla virusrestriktioner i delstaten.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Staden New York hoppas locka fler turister när virusrestriktionerna lättas.
Staden New York hoppas locka fler turister när virusrestriktionerna lättas.Foto: Seth Wenig/AP/TT

– Rätt sak att göra, konstaterade Floridas republikanske guvernör Ron de Santis när han mötte medier efter att ha satt sin kråka på ett antal lagar.

Först skrev han under en delstatslag som från och med den 1 juli häver de lokala nödlagar som möjliggör smittskyddsrestriktioner. Sedan skrev han under ett dekret som lyfter åtgärderna från och med nu fram till det datumet – allt med hänvisning till coronavaccinens goda effekt och tillgång.

Annons

– Folk som inte har vaccinerat sig i nuläget har inte gjort det på grund av bristande tillgång, sade de Santis.

En massa förvirring?

Omkring 9 miljoner av Floridas 23 miljoner invånare har tagit minst en dos covidvaccin, skriver AFP med hänvisning till USA:s hälsodepartement. I fredags blev det möjligt för alla över 16 år att vaccinera sig där, utan att visa upp bevis på att man bor i delstaten. Det gör att exempelvis papperslösa och turister kan ta sprutan.

Guvernör de Santis, som står expresident Donald Trump nära och som uppges överväga en Vita hussatsning 2024, meddelar även att han förbjuder så kallade vaccinpass, med hänvisning till att det är onödigt att "agera polis över människor".

Hans beslut möts av stark kritik från främst Demokraterna. De nya lagarna gör det också svårare för lokala styren och företag som vill ha kvar krav på exempelvis munskydd.

– Förbered er på en massa förvirring, säger demokraten Evan Jenne, som sitter i delstatskongressen, till tidningen USA Today.

USA är fortfarande det land där coronaviruset skördat flest dödsoffer i världen, över 574 000 människor. Men vaccinationerna har ökat dramatiskt sedan president Joe Biden tillträdde i januari. Över 147 miljoner människor har nu fått minst en dos covidvaccin.

Tunnelbana och museer

Det har ökat på optimismen i landet. Även New Yorks guvernör Andrew Cuomo har gett besked om restriktionslättnader. Tunnelbanan i jättestaden med samma namn kommer nu omigen att trafikeras dygnet runt och färre New Yorkbor arbeta hemma. Och från och med den 19 maj slopas begränsningarna för hur många som får besöka butiker, restauranger, biografer och museer i delstaten. Människor måste dock fortsatt hålla avstånd till varandra.

– En milstolpe för New York, konstaterade Cuomo när han berättade om lättnaderna.

Liknande besked kom samtidigt från grannstaterna New Jersey och Connecticut, skriver tidningen The New York Times.

Förra veckan satte staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio målet att "det stora äpplet" ska vara helt öppet igen den 1 juli. Hälsoexperter har varnat för att det kan vara för tidigt att genomföra en så omfattande öppning.

Annons

Fakta: Covid 19 i USA

Coronaviruspandemin har tagit över en halv miljon liv och lett till att miljontals människor förlorat sina jobb i USA. Så här är det aktuella coronavirusläget där:

Antal bekräftade fall totalt: Drygt 32,2 miljoner.

Antal döda: 574 000

Antal människor som fått minst en dos vaccin: 147 518 000, vilket är 44 procent av befolkningen.

Antal människor som är fullt vaccinerade: 105 500 000, vilket motsvarar 31,8 procent av befolkningen.

Källor: Smittskyddsmyndigheten CDC

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons