Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De räddar spädbarn från rysk "evakuering"

Olha Piljarska förstod faran omedelbart vid storinvasionen den 24 februari. Ryssland skulle kunna ta småbarn från hennes sjukhus och adoptera bort dem i hemlandet.
Ukraina • Publicerad 8 december 2022
Personal tar hand om föräldralösa spädbarn på ett sjukhus med instabil elförsörjning i Cherson. Bilden är tagen den 22 november.
Personal tar hand om föräldralösa spädbarn på ett sjukhus med instabil elförsörjning i Cherson. Bilden är tagen den 22 november.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
I kriget står lekplatserna oanvända. Bild från barnhem i Cherson den 25 november.
I kriget står lekplatserna oanvända. Bild från barnhem i Cherson den 25 november.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Hon är klinikchef på ett barnsjukhus i Cherson i södra Ukraina. Hennes farliga aktion i februari var bara den första i en lång rad som syftar till att försvåra ryska planer på att ta ukrainska barn.

– Vi var så rädda för att bli upptäckta. Men vi kom fram till att vi måste rädda barnen till varje pris, säger Piljarska till nyhetsbyrån AP.

Känt mönster

Annons

Att föra bort fiendens barn och uppfostra dem som egna är ett känt brott från andra konflikter. Bland de kända exemplen finns Argentina, där rörelsen Mödrarna på Plaza de Mayo än i dag letar efter barn som försvann under militärdiktaturen för fyra decennier sedan.

Och enligt lokala myndigheter har Ryssland i många fall lyckats i Ukraina. Bara i länet Cherson saknas minst 1 000 barn. De har förts bort av ryska styrkor och saknas fortfarande.

Olha Piljarska vågade bara ändra i journalerna för elva föräldralösa barn, de som var tillräckligt små och svaga för att det skulle verka trovärdigt. En liten baby beskrevs ha "lungblödningar", en annan led av "konvulsioner", en tredje skulle dö utan sin respirator, minns hon om anteckningarna.

Mot sin vilja

På ett rehabiliteringscenter i Chersons utkanter tvingades Volodymyr Sahajdak anamma en annan taktik, eftersom barnen är äldre där. Den 61-årige chefen placerade vissa av barnen i anställdas hem, andra skickades till släktingar, och några fick helt enkelt flytta hem till honom.

– Det verkade som att om vi inte gömde våra barn så skulle de helt enkelt tas ifrån oss, säger han till AP.

Nyhetsbyrån gjorde tidigare i år en kartläggning som visade att tusentals ukrainska barn förts till Ryssland eller ryskockuperade områden, mot sina och anhörigas vilja. I många fall har barnen fått höra att deras ukrainska släkter inte velat veta av dem. De har satts i ryska fosterfamiljer eller adopterats bort.

Hemliga detaljer

Ryska myndigheter förnekar anklagelserna. Utrikesdepartementet hävdar inför medier att barn evakueras till Ryssland för att skyddas från striderna. Den ryska barnombudsmannen Maria Lvova-Belova, som själv hanterat många av ärendena, påstår att barn som adopterats bort i Ryssland har getts valet att återvända till Ukraina men då sagt nej.

I några få fall lyckas ukrainare få tillbaka bortförda minderåriga. I juli tog ryska styrkor 15 barn från frontområden i Mykolajiv och skickade dem till Ryssland, berättar Volodymyr Sahajdak. Med hjälp av ett frivilligt nätverk spårade han dem, och kunde föra dem till Georgien. I samtal med AP vill inte rehabiliteringscentrets chef avslöja några detaljer, eftersom det skulle vara farligt för de inblandade, men han hoppas att barnen ska kunna komma hem från Georgien inom några veckor.

Fakta: Barn i kriget

Rysslands fullskaliga invasionsförsök i Ukraina i år är en av de största katastroferna för barn i världen sedan andra världskriget, fastslog FN-organet Unicef i mars. Efter en månad hade över hälften av Ukrainas 7,5 miljoner minderåriga tvingats fly.

Enligt FN ska barn antas ha föräldrar eller andra målsmän i livet tills motsatsen påvisats. Adoptioner får inte genomföras i nödsituationer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons